MERCEDES-BENZ: Soluții de carosare inteligente

Producătorul german de vehicule Mercedes-Benz a organizat, în luna octombrie, un eveniment dedicat prezentării soluțiilor sale creative de carosare, propuse pentru a „îmbrăca” modelele comerciale din gamă și pentru a prezenta modul de lucru din fabrica sa de la Ludwigsfelde, una dintre cele mai avansate tehnologic.

Divizia Vans a Mercedes-Benz și-a propus să răspundă cerințelor și nevoilor pieței livrării de alimente proaspete, spre exemplu, sau celei a comerțului online, ceea ce a făcut ca firmele de curierat expres să înregistreze o creștere serioasă a comenzilor și, implicit, o nevoie de customizări pentru a acoperi cererea pieței.

Vehiculul trebuie să poată fi integrat în lanțul logistic, cât mai eficient. În plus, clienții finali din acest segment apreciază în special sustenabilitatea și reducerea CO2.

Totodată, noile concepte de mobilitate și creșterea presiunii pe costuri afectează și transportul de pasageri. Clienții de construcții, și ei, încep să aibă nevoi ce presupun fiabilitate, robustețe, dar și un nivel ridicat de siguranță.

Soluțiile propuse de către constructor se bazează pe o cooperare intensă cu firme de carosări ce sunt agreate și care îndeplinesc condiții bine definite de calitate și precizie.

SPRINTER 4×4

Desfășurat sub umbrela „Clever Bodybuilder Solutions 2019”, evenimentul găzduit de uzina Mercedes-Benz din Ludwigsfelde, de divizia Vans, alături de carosieri, a prezentat 33 de vehicule, din întreaga familie Vans, customizate după cerințele actuale.

Spectrul a variat de la autobasculante din aluminiu, la campere și a acoperit nouă sectoare diferite: „Livrare cu temperatură controlată”, „Articole și servicii specializate”, „Transport de pasageri”, „Mobilitate limitată”, „Vehicule de agrement și campere”, „Curierat și logistică”, „Construcții”, „Operaționale și municipale” și „Altele”.

Bodybuilder Center

Bodybuilder Center (BB) este hub-ul Mercedes-Benz, locul unde se iau deciziile legate de tipul de carosări ce se completează cu produsele gamei comerciale. În strânsă colaborare cu companii externe, soluțiile de carosare nu sunt concepute doar aici, dar sunt validate și aprobate pentru vânzare pe baza cerințelor stricte de calitate ale Daimler AG.

Gama de sarcini gestionate de Centrul BB include, de asemenea, suport tehnic, vânzări directe și diverse proiecte post-vânzare, atât pentru nevoile private cât și pentru cele comerciale. Centrul BB verifică și evaluează calitatea funcționării carosierilor în toate domeniile.

Pe lângă experiența tehnică, accentul este pus pe calitatea vânzărilor, serviciilor și tehnologiei. De mai bine de 15 ani, Mercedes-Benz Vans lucrează intens cu firme de carosare pentru comercializarea de produse comune.

„Pionierat” tehnologic la Ludwigsfelde

În afară de prezentarea diferitelor soluții de carosare, am făcut și un tur al fabricii de lângă Berlin, unde am putut să vedem cum se asamblează vehiculele comerciale Sprinter dar, mai mult decât atât, să vedem tehnologia folosită, aflată cu un pas înaintea vremurilor.

Mercedes-Benz se bazează, de asemenea, pe soluții digitale moderne în producția de vehicule. Uzina Mercedes-Benz din Ludwigsfelde, de exemplu, ocupă o poziție de lider în domeniul producției inteligente și digitalizării producției.

Înainte de începerea producției noii generații a Sprinter-ului, compania a introdus tehnologii cum ar fi RFID (identificare cu frecvență radio) în procesele de producție, pentru a spori și mai mult flexibilitatea și eficiența în fabricație.

Personalul fabricii din Ludwigsfelde avea, deja, experiență prealabilă cu RFID, încă din 2012 fiind instalate sisteme autonome de transport al materiei prime prin uzină în unele zone de asamblare. Acestea sunt controlate parțial prin crearea de rețele cu sistemul informatic al uzinei și, în parte, prin RFID.

Printre altele, experții Mercedes-Benz Vans din Ludwigsfelde testează, în prezent, utilizarea realității augmentate ce poate fi folosită pentru controlul inteligent al producției. În plus, procesele de producție sunt supuse unui proces de îmbunătățire continuă, care ia în considerare ergonomia, nivelul de calitate și de fiabilitate al producției și eficiența economică.

S-a avut în vedere ușurarea muncii angajaților, în unele zone din procesul de producție aceștia sunt asistați de sisteme exoskeleton, ce îi ajută să lucreze mai ușor cu mâinile ridicate sau în poziții incomode pentru spate, picioare sau încheieturi.

Turul fabricii a fost completat și cu o sesiune de testare a diferitor modele de Mercedes-Benz Sprinter, pe un mini traseu mini off-road improvizat de către organizatori în curtea fabricii, într-un perimetru amenajat cu diferite zone de teren „accidentat”. Aici, am putut verifica abilitățile sistemelor de tracțiune 4×4 oferite pentru Sprinter, văzându-le la lucru și confirmând așteptările.

Alexandru STOIAN

Ludwigsfelde, GERMANIA

alexandru.stoian@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.