Noi spații de servicii deschise pe autostrăzi

Pe sectoarele de autostradă Nădlac-Arad și Deva-Orăștie (A1) au fost date în folosință patru spații de servicii moderne, amenajate conform contractelor de concesiune încheiate între CNAIR și Rompetrol Downstream.

Pe A1 Nădlac-Arad, dotările puse la dispoziție conducătorilor auto sunt amplasate la km 558+380 (stânga și dreapta) în zona localității Pecica. Parcările destinate camioanelor au câte 14 locuri pe Calea 1 și pe Calea 2. Șoferii de autocar și pasagerii au, și ei, posibilitatea să oprească pe autostradă, unde au fost amenajate câte 9 locuri pe Calea 1 și pe Calea 2. În parcările pentru autoturisme, sunt câte 79 locuri pe Calea 1 și Calea 2 (din care 5 locuri destinate mașinilor pentru persoanele cu dizabilități).

Sunt, de asemenea, câte patru locuri pentru încărcarea vehiculelor electrice și două puncte aer-apă-aspirator. Stațiile pentru încărcarea vehiculelor au puterea de încărcare de 100 KW (curent continuu) și 22 KW (curent alternativ), cu conectori CCS, CHAdeMO și Type 2. Nu în ultimul rând, pe ambele sensuri ale autostrăzii există, acum, stații de distribuție a carburanților, precum și stații de încărcare GPL. Șoferii au la dispoziție, și pe Calea 1, și pe Calea 2, spații comerciale și restaurante (fast-food), snack bar și toalete publice.

Spațiile de servicii de pe tronsonul Deva-Orăștie sunt amplasate stânga-dreapta, în zona localității Orăștie. Parcările pentru camioane și autocare au câte 14 locuri. În cazul autoturismelor, parcarea de pe Calea 1 are 105 locuri (dintre care 5 locuri pentru mașinile aparținând persoanelor cu dizabilități, 4 locuri pentru încărcare vehicule electrice și 2 puncte aer-apă-aspirator).

Pe Calea 2, sunt 97 de locuri pentru autoturisme (dintre care 5 locuri pentru persoanele cu dizabilități, 4 locuri pentru încărcare vehicule electrice și 2 puncte aer-apă-aspirator). Există și aici, pe ambele sensuri de mers, stații de distribuție a carburanților, de încărcare GPL și de încărcare a vehiculelor electrice (câte patru locuri), precum și spații comerciale, restaurante (fast-food), snack bar și toalete publice.

În curând, se deschid și spații între Arad și Lugoj

Alte spații de servicii vor fi deschise, în perioada imediat următoare, pe Autostrada A1 (stânga și dreapta), între Arad și Lugoj, la km 530, în zona localității Șagu, la km 500, în zona Giarmata, la km 481, în zona Recaș. „Precizăm că strategia CNAIR privind dezvoltarea parcărilor sigure și securizate, pentru autovehiculele de mare tonaj, pe rețeaua de drumuri de mare viteză, prevede și amenajarea, ulterioară deschiderii acestora, de spații destinate dușurilor”.

Contracte noi, pentru parcări de lungă durată

CNAIR a semnat, însă, și patru noi contracte de concesionare a serviciilor (stânga-dreapta) pe autostrăzi, trei dintre ele cu asocierea Rompetrol Downstream-KMG Rompetrol Development, pentru Lotul 2 Sânpaul (km 8,4) din Autostrada Transilvania (A3) – Secțiunea 1C, contract în valoare de 2,5 milioane de lei, pe 25 de ani; Lotul 10 – amenajarea de parcări de lungă durată pe Varianta de Ocolire Suceava-DN2 (pe dreapta, la km 430, și pe stânga, la km 9), contract de 2,35 milioane de lei, pe 20 de ani; Lotul 12 – parcări de lungă durată pe Varianta de Ocolire Brașov-DN1K (km 1,5 stânga/dreapta), contract de 2,7 milioane de lei, pe 20 de ani. Al patrulea contract, de 2,3 milioane de lei, a fost încheiat cu OMV Petrom Marketing, pe o durată de 20 de ani, pentru Lotul 1 Miercurea Sibiului, aferent km 289 din A1 Orăștie-Sibiu. Concesionarul are posibilitatea de a executa și alte dotări suplimentare (restaurant, motel, parcare securizată etc.) față de cele minime, impuse obligatoriu prin caietul de sarcini.

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.