Persoana din oglindă

Sub amenințarea carantinei, este evident că soluția cea mai bună o reprezintă vaccinarea, însă, chiar dacă nu avem cifre exacte, multe firme de transport (probabil majoritatea) se plâng de dificultățile întâmpinate în a convinge șoferii să facă acest gest.

Radu Borcescu, redactor șef Ziua Cargo

Și iată cum și transporturile intră în „clubul pestriț” al celor care dezbat despre vaccinare. Chiar este benefică? Este corect să obligi lumea să se vaccineze? Dar dacă vaccinul nu o fi bun…?

Bănuiesc că fiecare dintre noi avem persoane preferate și altele… Cunosc doi patroni… Îmi este greu să găsesc cuvintele potrivite, pentru că aceștia reprezintă exact tipul de om pe care nu pot să îl înghit. Au dus egoismul la cote care îți provoacă indigestie, cu un nivel de empatie care nu depășește pasul unei furnici și o (prea) evidentă nepăsare vizavi de lege, reguli și bun simț, în general. Sunt exact genul de persoane despre care noi, la ZIUA CARGO, ne ferim să scriem și nici nu dorim să le vedem vreodată la evenimentele pe care le organizăm. Singura lor calitate pare să fie faptul că au făcut mulți bani. De fapt, foarte mulți bani, fiind, astăzi, unii dintre cei mai bogați români.

Vă amintiți când a apărut vaccinul anti-COVID? A durat o perioadă până când producția efectivă a demarat și au început livrările. România nu a fost prima țară beneficiară și, oricum, cantitățile primite inițial erau total insuficiente. Încă de atunci au început „discuțiile”… Atât de puternică a fost campania anti-vaccinare, încât este greu de crezut că a existat cineva care să nu se îndoiască. Mai ales că nu aveam, încă, exemple apropiate. Acum, probabil vă întrebați de ce am adus în discuție pe cei doi patroni indezirabili. Ce credeți că au făcut? Ceea ce știu ei mai bine – au sfidat regulile, și-au pus în mișcare relațiile (și banii) și s-au vaccinat înainte ca primele doze să ajungă oficial în țara noastră. Îmi amintesc că, la acel moment, pentru mine a fost o reconfirmare a caracterului acestor persoane…

Astăzi, însă… Am descoperit o nuanță nouă. În timp ce noi, ceilalți, dezbăteam cât de în regulă poate fi un vaccin obținut într-o viteză record și (să recunoaștem) eram ușurați de faptul că nu avem încă destule doze pentru a trebui să decidem dacă ne vaccinăm sau nu, cei doi patroni s-au decis și au acționat fără să piardă vremea.

Așa au ajuns acolo unde sunt și trebuie să recunosc… Am fost surprins să descopăr un lucru care îmi place la ei! Este vorba despre ceea ce văd ei, când se privesc în oglindă.

Imaginea lor despre propria persoană include curaj, determinare, găsirea de soluții, acolo unde majoritatea văd blocaje de netrecut… Sunt căpitani ai corăbiilor pe care călătoresc (sau, cel puțin, țintesc permanent această poziție), indiferent de cât de agitate sunt apele.

Voi ce vedeți când vă uitați în oglindă? Sunteți căpitani, sau măcar ocupați poziții care au relevanță pentru buna deplasare a corabiei pe care călătoriți? Sau preferați o poziție pasivă – un pasager care așteaptă să i se spună unde să doarmă și când și cât să mănânce? Sau, mai rău, un călător clandestin, ascuns în spatele lăzilor cu mărfuri, speriat și sperând ca nimeni să nu îi observe prezența până la destinație?

Este inutil să afirm că, în viață, destinația nu are mare relevanță, ci doar călătoria în sine.

Dacă ești șofer de internațional și (fără un motiv medical) ești decis să nu te vaccinezi, în ciuda faptului că meseria ta va suferi semnificativ din punct de vedere al productivității și al timpului alocat… Fiecare persoană are dreptul să decidă, însă nu poți spera, în mod realist, să ajungi „bine” într-o meserie pe care ești dispus să o trădezi cu atâta ușurință.

Despre patroni și manageri… Ce șanse de succes poate avea un business în care așteptăm ca obstacolele să se dizolve de la sine? Nu mai acordă, oare, statul sau autoritățile europene o derogare pentru șoferi? Că nu știm cum să îi convingem!

Sunt firme care au demarat, încă de la începutul anului, campanii interne pentru vaccinarea angajaților și a șoferilor, implicit. O fac pentru că le pasă de oameni și vaccinarea este cea mai bună șansă de a-i ține sănătoși. Și o fac pentru că țin la activitatea lor și pentru ei este inacceptabil să își diminueze productivitatea, având la dispoziție o alternativă atât de simplă.

Prinși în atâtea dezbateri legate de modul în care alții ar putea acționa diferit, pentru a ne face nouă viața mai ușoară, și imaginând moduri cât mai grandioase de protest, ca să fim convingători… riscăm să nu mai avem timp pentru munca propriu zisă. Elita medicală a lumii ne spune că vaccinul este cea mai bună soluție. Autoritățile din toate statele lumii s-au grăbit să procure cât mai multe doze. Elita oamenilor puternici și a celor bogați s-a vaccinat. În România, avem dozele de vaccin necesare și vaccinarea este gratis… nici nu trebuie să stai la coadă!

De prea multe ori, se creează impresia că șoferii ar vrea ca altcineva să le conducă camionul, iar patronii ca altcineva să vorbească cu angajații lor… În condițiile acestea, nu poți ajunge prea departe, indiferent de câte proteste ai organiza.

Radu BORCESCU

radu.borcescu@ziuacargo.ro

Împreună mișcăm lucrurile!

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.