RENAULT TRUCKS: D Wide CNG, pentru orașe mai curate

În cadrul gamei de soluții de energie alternativă oferite de către Renault Trucks, gazul natural comprimat (CNG) se distinge ca o sursă fiabilă de energie, cu o tehnologie deja matură, care generează un nivel scăzut de poluare. Motoarele CNG nu emit particule, fum sau mirosuri neplăcute. Mai mult decât atât, în medii urbane, au o autonomie comparabilă cu cea a unui vehicul diesel.

Renault Trucks dezvoltă și comercializează vehicule alimentate cu CNG, destinate segmentului de distribuție și aplicații urbane, încă din 2004, recunoscând potențialul acestui tip de combustibil pentru un viitor mai curat.

Gama Renault Trucks de vehicule comerciale propulsate cu gaz natural ține, la rândul ei, pasul cu cele mai recente modele lansate de către constructorul francez. Astfel, oferta Renault Trucks include o versiune D Wide CNG, echipată cu un motor de 9 litri (Euro 6) și disponibilă în două configurații.

D Wide CNG Euro 6 poate opera atât pe gaz natural, cât și pe biometan (biogaz), o soluție de energie regenerabilă produsă din materiale organice, care generează emisii ce CO2 cu până la 70% mai reduse comparativ cu cele ale unui vehicul diesel. Vehiculele care sunt alimentate cu combustibil CNG biometan sunt, deci, perfect potrivite pentru utilizarea în zone urbane și suburbane (distribuție, livrări etc.) Nu în ultimul rând, acestea sunt mult apreciate de către autoritățile locale pentru activități precum curățenia stradală, colectarea deșeurilor sau aplicații de transport local.

Inima de sub capotă

Renault Trucks D Wide CNG este echipat cu un motor NGT9 cu 6 cilindri, cu o capacitate de 9 l, care oferă o putere maximă de 320 CP. Acest motor oferă caracteristici dinamice și un confort în conducere comparabile cu cele ale unui motor diesel, oferind, în același timp, un cuplu mai mare (1.356 Nm) și un nivel de zgomot mai redus.

Modelul este disponibil în configurații de autoșasiu 4×2 de 19 t și de autoșasiu 6×2, de 26 t. Renault Trucks D Wide CNG poate fi echipat atât cu eșapament vertical, cât și orizontal, în funcție de necesitățile clienților.

D Wide CNG Euro 6 propune o cutie de viteze complet automată Allison 3200, perfect adaptată aplicațiilor de colectare a deșeurilor, care comută în mod automat de la poziția neutră la modul de conducere și invers. Acest lucru îi permite șoferului să activeze elementul basculabil fără să fie nevoie să comute manual pe neutru.

Pentru a răspunde oricărei necesități a clienților, Renault Trucks D Wide CNG este disponibil cu două opțiuni de capacități: 600 l de gaz comprimat la 200 bar, ceea ce înseamnă 90 kg de gaz în șase rezervoare, sau 800 l, ceea ce înseamnă 120 kg, utilizând opt rezervoare. Pentru alimentare, modelul oferă conexiuni cu standarde NGV1 și NGV2, pentru a îndeplini cerințele furnizorilor europeni de gaz.

Rezervoarele din oțel au fost proiectate să reziste la o presiune de până la 500 bar, de 2,5 ori mai înaltă decât standardul normal, și rămân operaționale timp de peste 20 de ani.

Ca și vehiculele Renault Trucks diesel, D Wide CNG este produs la fabrica de la Blainville-sur-Orne, din Franța. Vehiculul poate beneficia de operațiuni de reparații și întreținere în orice centru de servicii din rețeaua europeană a Renault Trucks.

Caracteristici tehnice:

– versiuni de autoșasiu 4×2 (19 t) și 6×2 (26 t);

– motor Euro 6 NGT9, cu tehnologie de control al aprinderii;

– 320 CP/1.356 Nm;

– cutie de viteze automată Allison 3200;

– Cabină de zi, ampatamente: 3.500-4.750 mm

– rezervoare cu o capacitate totală de până la 800 l = 160 mc = 120 kg;

– autonomie de până la 400 km în mediu urban.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.