Șoferii profesioniști, din nou la examen

După reluarea, în 8 iunie, a examenelor practice pentru obținerea certificatelor de calificare profesională inițială, ARR a reînceput, din 13 iunie, și probele teoretice.

Sunt vizate, într-o primă etapă, persoanele care dau pentru prima dată examenul pentru a fi atestați șoferi profesioniști sau care nu au promovat testarea pentru obținerea unui atestat sau certificat de pregătire profesională.

Potrivit directorului general ARR, Mihai Alecu, decizia a fost luată pentru a putea fi evitate aglomerările în zona de examinare, în condițiile în care perioadele de valabilitate pentru certificatele existente au fost prelungite.

Programul sesiunilor de examinare precum și lista candidaților au fost afișate pe site-ul Autorității Rutiere Române, alături de măsurile de protecție împotriva COVID-19. Concret, au fost impuse condiții stricte atât în privința numărului maxim de persoane care se pot prezenta la o sesiune de examinare, cât și în ceea ce privește triajul epidemiologic și distanțarea socială a candidaților. Conform ARR, numărul persoanelor prezente la un examen va fi stabilit în funcție de infrastructura fiecărei locații de examinare, locurile din sălile de calculatoare precum și din cele de scris fiind reduse la jumătate.

De menționat că, în incinta spațiilor de examinare, nu vor intra decât candidații programați de către centrele de pregătire și perfecționare (care se regăsesc în lista afișată pe site-ul ARR), astfel încât să poată fi asigurată o distanță minimă de 1,5 m, între oricare 2 persoane apropiate. Accesul se va realiza strict la ora programată și doar după confirmarea că respectivul candidat figurează pe listă. De asemenea, se va face verificarea temperaturii, care nu trebuie să depășească 37,3 ℃, sub rezerva absenței simptomelor virozelor respiratorii. În cazul în care temperatura înregistrată depășește nivelul stabilit prin lege, membrii Comisiei de examinare vor interzice accesul candidatului în incintă, după dezinfecția mâinilor. Deplasarea se face în mod controlat, astfel încât, pe coridoare, să se poată păstra distanța de minim 1,5 m între candidați. Conform ARR, candidații vor purta în permanență mască. Iar nerespectarea oricăreia dintre aceste condiții atrage interzicerea accesului candidatului în incintă sau eliminarea sa din sălile de examen.

„Adresăm candidaților rugămintea să evite, pe cât posibil, contactul între ei, precum și contactul cu membrii comisiei de examinare. Astfel, nu se va strânge mâna și se va menține o distanță de mai mult de 1,5 m, în timpul unei discuții”, a afirmat Mihai Alecu.

Reguli stricte au fost stabilite, de asemenea, și pentru probele practice, care, în prima etapă, au vizat persoanele care trecuseră de proba teoretică înainte de începerea stării de urgență.

Concret, trebuie evitată prezentarea la locul de începere a examinării a mai multor candidați la aceiași oră sau a candidaților cu însoțitori (prieteni, rude, susținători). În același timp, persoanele aflate la locul de întâlnire vor respecta distanța de 1,5 m, iar activitatea de instruire privind modul de desfășurare a activității și de examinare a candidaților, la partea a doua a probei practice, se va face numai în spații deschise, cu respectarea regulilor de distanțare socială. Atât candidații (cărora li se va verifica temperatura), cât și examinatorii și reprezentații centrelor de pregătire profesională trebuie să utilizeze măști de protecție și mănuși, în condițiile în care vehiculele vor fi dotate cu dezinfectant, iar interioarele lor vor fi dezinfectate înainte de începerea fiecărei probe. Mâinile trebuie, de asemenea, dezinfectate, pentru a diminua riscul contaminării cabinei și echipamentelor utilizate în timpul examinării. La finalul fiecărei probe, vehiculul va fi aerisit.

Duratele de prelungire a valabilității atestatelor/certificatelor, până la reluarea examinărilor pentru reînnoirea lor:

  • CPC persoane/marfă – pentru o perioadă de 7 luni de la expirare, conform prevederile Regulamentului (UE) 2020/698 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri specifice și temporare, în contextul epidemiei de COVID-19, privind reînnoirea sau prelungirea anumitor certificate, licențe, permise și autorizații, precum și amânarea anumitor controale și formări periodice în anumite domenii ale legislației din sectorul transporturilor.
  • ADR și consilieri de siguranță rutieră – până la data de 1 decembrie 2020, în baza acordului multilateral în domeniul transporturilor de mărfuri periculoase M324.
  • Agabaritic, manageri transport marfă/persoane, instructori, profesori, conducători în regim de taxi, manageri în regim de taxi – pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de alertă, în conformitate cu dispozițiile Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Numai persoanele programate, care se regăsesc pe lista publicată pe site-ul www.arr.ro, pot susține examen în sistemul informatic.

Meda IORDAN

meda.iordan@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.