A8 Tg Neamț-Iași: Studiul de fundamentare pentru PPP, adoptat

Guvernul a adoptat în ședința din 29 martie studiul de fundamentare a proiectului Autostrăzii Târgu-Neamț – Iași, investiție estimată la 1,2 miliarde de euro, ce va fi realizată în parteneriat public-privat (PPP), cu bani de la buget. 

foto Arhivă: Jean-Mihai Pâlșu

Premierul Viorica Dăncilă a promis că Autostrada TgNeamț – Iași, în lungime de 68 de kilometri, va fi construită în patru ani. 

“Alocăm fonduri de la bugetul de stat, luăm măsuri pentru atragerea fondurilor europene şi pentru dezvoltarea de proiecte în parteneriat public-privat, astfel încât să realizăm obiectivele de infrastructură aşteptate de mulţi ani de către români. Aprobăm azi studiul de fundamentare a proiectului strategic de investiții, în parteneriat public-privat, autostrada Târgu-Neamț – Iași, vital pentru regiunea Moldovei. Valoarea totală a investiției este estimată la 1,2 miliarde de euro, iar perioada de proiectare și realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 de luni. Proiectul are în vedere realizarea a 68 km de autostradă, iar efectele economice de atragere a investițiilor în această regiune, dar și sociale sunt evidente mai ales că autostrada se racordează la drumul de mare viteză București-Suceava aflat în pregătire la Ministerul Transporturilor”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței Guvernului.

Șeful Executivului a adăugat că la începutul lunii următoare proiectul va fi deschis investitorilor care doresc să aloce sume pentru construirea autostrăzii.

„La începutul lunii aprilie proiectul va fi oferit investitorilor care doresc să își asume proiectarea și construcția acestei autostrăzi. Așa cum am menționat, voi monitoriza cu prioritate ca și la acest obiectiv toate procedurilor să se realizeze cu rapiditate”, a mai spus Dăncilă.

Amintim că Dăncilă adoptase o Ordonanță de urgență privind construirea prin PPP a autostrăzii Tg Mureș – Iași, însă Parlamentul a decis, prin lege, ca o parte din această autostradă, respectiv Târgu Mureș – Târgu Neamț, să fie realizată din fonduri europene.

În aceste condiții, Guvernul a rămas să aloce din banii de la buget numai sumele necesare porțiunii de 68 de km de autostradă.

În aceste condiții, Guvernul a rămas să aloce din banii de la buget numai suma necesară pentru sectorul de 68 de km dintre localitățile Tg Neamț – Iași.

Pentru restul din A8, sectorul  Târgu Mureș – Târgu Neamț, CNAIR a scos la licitație, la începutul lunii februarie a.c., completarea Studiului de Fezabilitate.

Contractul presupune prestarea următoarele servicii și elaborarea cel puțin a următoarelor documente:

  • completarea documentației aferente Studiului de Fezabilitate “Autostrada Târgu Mureș – Ditrău” și “Autostrada Ditrău – Târgu Neamț“, în conformitate cu reglementările tehnice și legislația în vigoare, și a cerințelor caietului de sarcini;
  • documentul suport aferent proiectului în vederea susținerii cererii de finanțare;
  • acordarea de asistență pentru Beneficiar, atât pe parcursul procesului de pregătire a cererilor de finanțare, cât și în perioada de evaluare a acestora de către toate instituțiile implicate în acest proces (MT-DGOIT și Comisia Europeană).

Data limită de depunerea a ofertelor a fost stabilită pentru 20 martie 2019. 

Durata contractului este de 18 luni începând de la data de începere a contractului și cuprinde: 14 luni pentru completarea studiului de fezabilitate și 4 luni pentru asigurarea asistenței tehnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.