ANTICORUPȚIE: Lanțul slăbiciunilor versus Oscarul pentru Integritate

Caragiale există, încă. E de-al nostru, român adevărat, cu toate slăbiciunile și cu toate calitățile înscrise în ADN-ul nostru latin. În diferite momente, cu toții putem fi niște personaje caragialești. Sau le putem întâlni în trafic, la graniță, la ghișeu, îmbrăcați în uniformă, sau civil și de aici începe acel lanț al slăbiciunilor, punctul culminant al piesei de teatru live, cu replici de genul :,,Dacă dai și tu, dau și eu o amendă mai mică”; „Sări și tu cu ceva”, „Haideți, șefu’, ne înțelegem…”.

Mariana Mirea

Vă sună cunoscut, nu? Să ne imaginăm, acum, două scenarii, în care actorii de mai sus joacă de o parte și de alta a legii:

  1. „Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus condamnarea inculpatului G.D. la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pe un termen de 4 ani, interzicerea dreptului de a mai exercita profesia de polițist pe o perioadă de 3 ani și prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunității, pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită (25 de acte materiale).

În fapt, agentul de poliție G.D., în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe linie de supraveghere și control al traficului rutier pe raza de competență, a pretins și primit de la mai multe persoane, printre care și un investigator sub acoperire, diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 300 lei, în scopul neluării măsurilor legale care se impuneau cu privire la abaterile constatate. Ulterior, agentul de poliție a fost prins în flagrant, după ce a pretins și primit suma de 150 lei de la investigatorul sub acoperire.

(Art. 289 – Luarea de mită: (1) Fapta funcționarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primește bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârșit fapta…)”

  1. „Ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Gorj, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au organizat și realizat prinderea în flagrant a unui bărbat, persoană fără calitate specială, în timp ce oferea suma de 500 de lei, cu titlu de mită, unor agenți de poliție din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Gorj – Secția 6 Poliție Rurală Târgu-Cărbunești, pentru a nu fi luate măsurile legale împotriva sa. În fapt, un echipaj format din doi agenți de poliție, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, au oprit în trafic o autoutilitară condusă de un bărbat din municipiul Târgu-Jiu, județul Gorj. În urma verificărilor efectuate, agenții de poliție au constatat că autovehiculul are inspecția tehnică periodică expirată. După ce i s-a adus la cunoștință faptul că urmează să-i fie reținute certificatul de înmatriculare și plăcuțele cu numerele de înmatriculare, conducătorul auto a oferit, cu titlu de mită, suma de 500 de lei celor doi polițiști pentru a nu dispune măsurile legale, însă agenții de poliție au refuzat categoric oferta, au continuat să întocmească actele de constatare și au sesizat fapta la DGA – SJA Gorj, apelând Call-Center-ul Anticorupție – 0800.806.806.

În rechizitoriul întocmit de procurori a fost redată și discuția dintre conducătorul auto și polițist:

„Șofer: Nu se poate o șpagă??

Polițist: Vedem dacă se poate. Ce să se poată?

Șofer: O șpagă (…)”

(Art. 290 – Darea de mită: (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condițiile arătate în art. 289, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.(2) Fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracțiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.(3) Mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta.)

În scenariile de mai sus ne regăsim sau ne putem regăsi, ipotetic vorbind, oricând, iar scenariile sunt, din păcate, realități. Putem fi actorii sau putem fi regizorii acestora. Dar să-i lăsăm lui Caragiale ,,Lanțul slăbiciunilor”, iar noi să îl întrerupem, prin atitudinea noastră. Și, dacă nimerim din întâmplare într-o piesă de a lui ,,Conu’”, să jucăm un rol de cetățean cu simț civic și să sunăm la Call-Center-ul Anticorupție – 0800.806.806, unde se află regizorul Direcția Generale Anticorupție, care vă va da îndrumările legale pentru a câștiga ,,Oscarul Integrității”!

Comisar Mariana MIREA

Serviciul Prevenire DGA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.