Coada de TIR-uri de la Vama Giurgiu s-a intreit

Din cei 30 de km de TIR-uri aliniate, de marti seara, spre Vama Giurgiu-Ruse, joi dupa-amiaza au mai ramas 9 km. Dinspre Ruse, coloana de 8 km de miercuri s-a mai redus si ea, dar se asteapta in continuare foarte mult atat la intrare, cat si la iesirea din tara. In timp ce reprezentantii Politiei de Frontiera sustin ca verificarile amanuntite se desfasoara operativ, pe doua coloane, soferii reclama ca timpul pe care il pierd este foarte mare.

Conducatorii autotrenurilor se plang ca transporta marfuri perisabile, iar odata trecuti inBulgaria, autoritatile dintaravecina aplica sanctiuni pentru nerespectarea diagramei si a timpilor de odihna.

“Avem sute de TIR-uri blocate din cauza masurilor luate de autoritati in vederea combaterii evaziunii fiscale. Soferii sunt blocati si este inadmisibil ca, dupa o perioada in care nu am putut sa ne desfasuram activitatea din cauza ninsorii si a viscolului, dar si a excesului de zel al autoritatilor care au blocat sosele pe care nu a nins, acum sa platim pentru intarzierile provocate de controalele din vama. Demersul vamesilor vizeaza evaziunea fiscala, dar e vorba de exces de zel. Timpul de asteptare este foarte mare, iar controlul inseamna pierderi importante pentru transportatori”, a declarat presedintele Federatiei Operatorilor de Transport Rutier, Augustin Hagiu.

Transportatorii rutieri sustin ca verificarea incarcaturii fiecarei masini pe o vama de interior a Uniunii Europene este ilegala.

Potrivit Politiei de Frontiera Romana, actiunile de verificare amanuntita se realizeaza in baza analizelor de risc, in vederea combaterii contrabandei si a evaziunii fiscale. Controale de acest fel nu sunt insa numai laGiurgiu, ci la toate punctele de trecere a frontierei. Numai ca rezultatele au fost mai spectaculoase la Giurgiu-Ruse.

Astfel, in ultimele 24 de ore au fost descoperite 18 camioane incarcate cu legume sau produse alimentare despre care exista suspiciuni ca urma sa ajunga in depozitele unor societati de tip “fantoma”. De asemenea, au fost depistati 4 migranti ascunsi intr-un camion aflat sub sigiliu vamal, care venea din Grecia si urma sa tranzitezeRomania.

“Pentru fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei, pe culoarele destinate verificarii automarfarelor au fost dispuse masuri de suplimentare a personalului care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor. In principalele puncte de trecere a frontierei au fost detasati ofiteri specializati din cadrul Directiei de Supraveghere si Control a Trecerii Frontierei – IGPF in vederea sprijinirii politistilor de frontiera care fac controlul documentelor”, se arata intr-un comunicat al Politiei de Frontiera Romana.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.