Tarife noi la rovinietă

Imagine: Jean-Mihai Pâlșu

Guvernul a modificat şi completat OUG 15/2002 privind tarifele de utilizare şi de trecere pe drumurile naţionale din România.

Practic, au fost transpuse în legislația națională unele prevederi din Directiva 2011/76/UE, în condițiile în care Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României pentru neîndeplinirea obligațiilor până la 16 octombrie 2013. Au fost recalculate tarifele intermediare pentru vehiculele de transport marfă cu masă totală maximă autorizată (MTMA) mai mare de 3,5 tone.

„Un aspect important vizat de transpunere constă în stabilirea unor proporții între nivelul anual și cel intermediar al tarifului de utilizare (rovinietei) cu valabilitate de o zi, șapte zile și 30 zile. În acest sens, prin modificarea tarifelor existente în conformitate cu prevederile Directivei, se vor aplica următoarele proporții: tariful lunar va reprezenta maximum 10% din tariful anual, tariful săptămânal va fi maximum 5% din tariful anual și tariful zilnic va avea valoarea de 11 de euro, dar nu mai mult de 2% din tariful anual”, precizează Guvernul.

Tarifele pentru celelalte categorii de vehicule (pentru transport persoane și pentru transport marfă cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone) vor rămâne la nivelul aplicat în prezent.

Așadar, au fost majorate prețurile rovinietei pentru mașinile de peste 3,5 tone, dar, pentru perioadele mai lungi (o lună, 3 luni, 1 an), tarifele vor scădea în unele cazuri. Proiectul de lege a fost transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului, iar noile tarife vor intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial. Rovinietele achitate anterior intrării în vigoare a noii grile de tarifare își mențin valabilitatea.

Cât plătim?

Pentru vehiculele cu MTMA ≥ 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone, rovinieta pentru o zi se majorează de la 4 la 11 euro, cea pentru o săptămână – de la 20 la 27 de euro, cea pentru o lună – de la 52 la 55 de euro, iar pentru un an – de la 320 la 550 de euro.

Totodată, tarifele pentru rovinietă se modifică, în funcție de valabilitate, pentru categoriile D (cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12 tone) și E (cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum 3 axe, inclusiv).

Pentru vehiculele de transport de marfă cu MTMA între 7,5 şi 12 tone, exceptând rovinieta pentru o zi – care va crește de la 7 euro la 11 euro – şi cea pentru 12 luni – de la 560 de euro la 635 de euro -, tarifele vor scădea astfel: pentru 7 zile – de la 35 la 31 de euro; pentru o lună – de la 91 la 63 de euro; pentru 3 luni – de la 210 la 180 de euro.

În cazul camioanelor cu MTMA 12 tone și cu maximum 3 axe, rovinieta pentru o zi se va scumpi de la 9 la 11 euro, cea pentru 7 zile se va ieftini de la 45 de euro la 36 de euro, cea pentru o lună se va ieftini de la 117 euro la 72 de euro, cea pentru 3 luni – de la 270 la 205 euro iar cea pentru un an va avea în continuare prețul de 720 de euro.

Pentru MTMA 12 tone și cu minimum 4 axe (inclusiv), încadrate în categoria F, prețul rovinietei se menține atât la valabilitatea pentru o zi (11 euro), cât și la cea pentru un an (1.210 euro). În privința celorlalte tipuri de perioade, tarifele vor scădea față de cât sunt în prezent, iar cea pentru 30 sau 90 de zile va costa mai puţin (121 de euro, faţă de 143, respectiv 350 de euro, faţă de 374).

Două noi categorii de vehicule: H și G

„Având în vedere că modificarea tarifelor nu se aplică și la vehiculele de transport persoane, vor apărea în această situație două noi categorii de vehicule, H și G, care reprezintă vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și, respectiv, vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)”, se precizează în proiectul de lege.

Aceste tipuri de vehicule sunt cuprinse, în prezent, în categoriile C și, respectiv D. Pentru prima categorie se vor percepe tarife cuprinse între 4 euro (rovinietă valabilă o zi) și 320 de euro (valabilitate un an), în timp ce pentru vehiculele cuprinse în categoria H prețurile rovinietei vor varia între 7 euro (valabilitate o zi) și 560 de euro (pentru 12 luni).

Magda SEVERIN

magda.severin@ziuacargo.ro

Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.