RENAULT TRUCKS: Performanțe bune, pe o piață turbulentă

Cu 54.098 de vehicule facturate, Renault Trucks și-a menținut, în 2019, poziția, pe o piață globală dominată de contracte, care a cunoscut o primă jumătate de an foarte dinamică și o a doua jumătate mai puțin impresionantă.

Astfel pe segmentul de vehicule cu masă de peste 6 t, constructorul francez a deținut o cotă de piață stabilă, în Europa (8,5%) și și-a menținut poziția dominantă în Franța, cu o cotă de piață de 27,9%.

Livrări în funcție de destinație:

  • Franța: 24.621 de unități (+2%)
  • Europa: 24.544 de unități (-9%)
  • Internațional: 4.933 de unități (+10%).

Livrări în funcție de tonaj:

  • Gama grea și medie: 35.950 unități
  • Vehicule comerciale ușoare: 18.148 de unități.

Volumele au rămas stabile

Renault Trucks și-a menținut stabile volumele de vânzări, pe o piață europeană marcată de o creștere de 15% în prima jumătate și cu o scădere de 18% în cea de-a doua.

În segmentul de peste 16 t din Europa, producătorul a înregistrat o foarte ușoară scădere a cotei de piață, de 0,1%, în timp ce, pe segmentul între 6 și 16 t, a avut o creștere de 0,3% a cotei.

10% creștere la internațional

Volumele au crescut cu 10% la nivel internațional, fiind facturate un număr de 4.993 de camioane. Într-un context dificil, cu o piață europeană care a scăzut cu 28%, Renault Trucks a câștigat cotă de piață în toate țările.

În particular, constructorul francez a obținut o performanță istorică pe segmentul de peste 16 t în Turcia, cu o cotă de piață care a crescut cu 3 puncte, la 8,8%. Renault Trucks și-a consolidat, de asemenea, poziția dominantă în Algeria, cu o cotă de 26% (peste 16 t).

În 2019, a început producția modelelor Renault Trucks C și K, la uzina de asamblare a constructorului din Meftah, fiind produse 850 de camioane. În 2020, vor fi asamblate aici și vehicule din gama D.

Volume record la vehicule uzate

În 2019, facturările de vehicule comerciale uzate cu crescut cu 11%, la 9.442 de unități. Într-un context dificil, cu un stoc general foarte mare de vehicule uzate pe piață, Renault Trucks a menținut un nivel redus al stocurilor, datorită în special ofertelor speciale:

  • Oferta T Selection, care include vehicule uzate care au trecut printr-o inspecție cu 200 de puncte, selectate în funcție de vârsta și kilometrajul camionului și care beneficiază de garanție producător.
  • Modele customizate de către Fabrica de Camioane Rulate de la Bourg-en-Bresse, înclusiv Renault Trucks T X-Road și T P-Road, capete tractor transformate în autoșasiuri, conform unor procese industriale stricte și oferind un răspuns optim pentru necesitățile clienților.
  • Serii speciale VO, cum ar fi modelul T 01 Racing, complet redesenat de către designerii Renault Trucks.

În final, 23 de locații au primit, în 2019, eticheta „Used Trucks by Renault Trucks”. Această etichetă garantează rigurozitatea selecției și pregătirii vehiculelor pentru clienți, precum și varietatea gamei de vehicule și servicii. Constructorul dorește să ajungă, anul acesta, la 70 de locații care să primească această etichetă.

Activitatea post-vânzare a rămas puternică

Renault Trucks a înregistrat o creștere cu 3% a cifrei de afaceri provenite din piesele de schimb, în ciuda scăderii activității de transport.

Portofoliul de vehicule acoperite de contracte de întreținere pe mai mult de 36 de luni a crescut, de asemenea, cu 13%, cu peste 35.000 de vehicule sub contract.

2019 a fost, de asemenea, marcat de lansarea ofertei de mentenanță preventivă, Start & Drive Excellence Predict, în 15 țări europene, pentru gamele T și T High. În 2020, Renault Trucks va extinde această ofertă și pentru C, K, D și D Wide Z.E.

Mobilitatea electrică a devenit realitate

2019 a marcat lansarea camioanelor electrice Renault Trucks. Constructorul francez oferă o gamă cuprinzătoare de astfel de vehicule, de la 3,1 la 26 t, cea mai largă de pe piață. Clienții au încredere în Renault Trucks, care a anunțat semnarea unui contract istoric cu grupul Carlsberg, pentru livrarea a 20 de unități D Wide Z.E.

După stabilizarea situației curente, va demara producția în serie de vehicule electrice la fabrica Renault Trucks de la Blainville-sur-Orne.

În următorii patru ani, Renault Trucks dorește să investească încă 150 de milioane de euro în mobilitatea electrică. Fabricantul estimează că vehiculele electrice vor acapara 10% din volumele sale de vânzări, până în 2025.

Raluca MIHĂILESCU

raluca.mihailescu@ziuacargo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.