1.300 de primari incompatibili, salvați de Parlament

Camera Deputaţilor, for decizional, i-a salvat pe cei 1.300 de primari găsiți incompatibili de ANI și care se judecă în prezent pentru salvarea funcției – pe modelul lui Klaus Iohannis – pentru că au făcut sau fac parte din AGA ale serviciilor de interes local.

Concret, deputații, care modificaseră încă din iunie 2014 Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice în așa fel încât primarii şi preşedinţii CJ să poată fi reprezentanţi în adunările generale (AGA) ale asociaţiilor de utilităţi publice, au respins acum reexaminarea actului normativ, cerută de fostul președinte Traian Băsescu.

Numai că parlamentarii au așteptat să i se termine mandatul lui Băsescu, convinși că actualul președinte Klaus Iohannis, pentru care instanța supremă a decis abia după câștigarea alegerilor că nu s-a aflat în incompatibilitate -, nu va avea nimic de comentat.

Modificarea legislativă prevede şi faptul că primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene li se acordă calitatea de reprezentanţi ai comunelor, ai oraşelor, respective municipiilor şi judeţelor în AGA ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice.

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis legea spre reexaminare Parlamentului considerănd că nu este oportună deoarece participarea primarilor şi a preşedinţilor CJ în organele de conducere ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară „nu se justifică în mod obiectiv”, întrucât soluţia legislativă propusă ar avea un impact negativ deoarece ar conduce la eludarea regimului incompatibilităţilor.

“Ca efect al noului text de lege, Agenţia Naţională de Integritate nu ar mai putea constata incompatibilitatea primarilor sau a preşedinţilor consiliilor judeţene care vor face parte din organele de conducere ale acestor asociaţii”, se menţionează în cererea de reexaminare a legii.

Totodată, în cerere se apreciază că se impune menţinerea incompatibilităţii între calitatea de primar sau preşedinte al CJ şi aceea de reprezentant al comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor în AGA ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară având ca obiect de activitate serviciile de utilităţi publice, „pentru a se evita suprapunerea intereselor colectivităţilor locale cu cele personale”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.