16.000 de revolutionari trebuie sa dea inapoi 770 lei/luna timp de 1 an si 3 luni

4

Lovitura de teatru pentru revolutionarii care si-au pus toate sperantele ca noua conducere a Ministerului Muncii le va da inapoi indemnizatiile, si chiar marite cu 2,3%. Nu numai ca nu vor primi acesti bani, ci vor trebui sa dea inapoi, timp de 1 an si 3 luni, in medie cate 77,9 lei/persoana/luna, din cauza ca functionarii Casei Nationale de Pensii au gresit calcului sumelor in perioada ianuarie 2011 – martie 2012. Un control dispus de ministrul Mariana Campeanu arata ca aproximativ 16.000 de revolutionari au primit in plus 1,82 milioane lei, suma ce trebuie recuperata prin returnarea lunara a acestor bani. In plus, circa 200.000 de supravietuitori trebuie sa dea inapoi 576.000 lei, ceea ce inseamna 2,76 lei/persoana/luna. Corpul de Control al ministrului Muncii a stabilit ca angajati ai Casei de Pensii sunt vinovati pentru plata eronata a indemnizatiilor pentru revolutionari si sotul supravietuitor.

Controlul a avut loc intre 24 aprilie – 4 mai si a relevat ca angajatii CNPP care aveau responsabilitatea elaborarii instructiunilor si normelor tehnice si metodologice de aplicarea a dispozitiilor legale nu au emis nicio norma sau orice alte instructiuni cu privire la aplicarea acestei legi, ceea ce a condus la un mod de calcul eronat, informeaza vineri, intr-un comunicat, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

“In acest sens, s-a dispus inceperea cercetarii administrative a celor responsabili, cu privire la nerespectarea atributiilor din fisa postului referitoare la emiterea de note tehnice si instructiuni pentru prevederile Legii 285/2010. Obiectivul central al controlului a vizat modul de calcul si de plata a indemnizatiilor pentru revolutionari, acordate conform Legii nr. 341/2004, si a indemnizatiilor pentru sotul supravietuitor, acordate conform Legii nr. 578/2004, la nivelul anilor 2011 si 2012”, precizeaza MMFPS.

Calcul eronat intre ianuarie 2011 – martie 2012

“In ceea ce priveste modul de calcul si de plata a indemnizatiilor pentru revolutionari (Legea 341/2004) si a indemnizatiilor pentru sotul supravietuitor (Legea 578/2004), Corpul de control a constatat ca, in perioada ianuarie 2011 – martie 2012, CNPP a aplicat in mod eronat prevederile art. 10, alin (1) din Legea 285/2010, privind majorarea cu 15% a indemnizatiilor pentru revolutionari si a celor pentru sotii supravietuitori, in sensul ca a reintregit cuantumul acestor indemnizatii la valoarea din iulie 2010 (data la care acestea au fost diminuate cu 15%, in loc sa aplice majorarea de 15% la cuantumul din luna octombrie 2010 al acestor indemnizatii, asa cum prevedea Legea 285/2010”, informeaza ministerul.

Greseli pe linie

Potrivit MMFPS, dupa aplicarea defectuoasa a acestor prevederi legale, CNPP are de recuperat aproximativ 1,82 milioane de lei.

Indemnizatia pentru revolutionari a fost calculata incorect pentru aproximativ 16.000 de persoane, de la care trebuie recuperata suma de 1,25 milioane de lei, in medie 77,9 lei pe luna de persoana.

Indemnizatia pentru sotul supravietuitor a fost calculata si platita eronat pentru aproximativ 200.000 de persoane, de la care CNPP are de recuperat aproximativ 576.000 lei, adica 2,76 lei pe luna de persoana.

Pentru recuperarea acestor debite si pentru respectarea termenelor legale, masurile dispuse vizeaza urgentarea emiterii deciziilor de debit – acolo unde acestea nu au fost emise sau comunicate, in vederea recuperarii esalonate a sumelor incasate necuvenit, cu respectarea termenului general de prescriptie (36 de luni) si instituirea la nivelul CNPP a unui sistem de monitorizare a stadiului de recuperare a debitelor rezultate din sumele platite necuvenit in cazul beneficiarilor Legii 341/2004 si ai Legii 578/2004.

“Trimestrial, CNPP va transmite MMFPS o informare asupra stadiului de recuperare a acestor debite”, precizeaza ministerul, in comunicat.

Corpul de control al ministrului Muncii a dispus si identificarea unor masuri administrative de natura sa evite aparitia aplicarii eronate a altor acte normative si sa asigure intarirea controlului managerial bazat pe proceduri unitare de lucru.

Curtea de Conturi a depistat 6 miliarde lipsa la Casa de Pensii

In ianuarie, Curtea de Conturi a depistat unele disfunctionalitati la Casa Nationala de Pensii, la momentul controlului fiind 1.672 de cazuri de incompatibilitate si CNP-uri eronate, institutia explicand ca acest lucru este cauzat de lipsa unui sistem informatic integrat intre institutiile subordonate MMFPS.

Raportul Curtii de Conturi a stabilit ca peste 6 miliarde de lei lipsesc ca urmare a neincasarii unor creante din anii precedenti, insa fostul presedinte al CNPP, Doina Parcalabu, declara ca raportul este unul preliminar si, in plus, aceste sume ar fi trebuit incasate in perioade anterioare.

In acelasi raport erau mentionate pierderi de aproximativ 130 de milioane de euro pentru ca CNPP nu ar fi realizat venituri din dobanzi, presedintele institutiei explicand ca exista o conventie cu Ministerul de Finante privind dobanzile si ca exista excedent doar in primele zile ale lunii, pe masura ce se fac platile fiind necesara suplimentarea bugetului de pensii.

Magda SEVERIN

4 COMENTARII

  1. Nu se poate ca cineva sa umileasca pe cei care le-a readus speranta la viata si la Democratie ! Nu se poate ca Revolutionarii Veterani de la 1989 sa fie batjocoriti si huliti in halul acesta ! Numai niste oameni bolnavi pot avea o gandire atat de dusmanoasa si nerecunoscatoare fata de acesti Eroi vii ai Romaniei ,BATRANI si FARA SPERANTA .victor Ponta era singura speranta a acestor oameni simpli care au dorit SCHIMBAREA ! Veteranii Revolutiei de la 1989 au iesit in strada pentru LIBERTATE , MANCARE ,CALDURA si SPERANTA ! Acum mai rau au saracit si ce este CATASTROFAL, majoritatea sunt batrani si bolnavi . Profitorii revolutionarilor sunt bine mersi in guvern ,in parlament ,in televiziuni ,de tipul B1-TV ,si mas media ! Toti au uitat datorita cui sunt acolo si datorita cui s-au IMBOGATIT pana peste poate ! ” Pacat de sangele Varsat !”Solicit un Proiect de Lege privind RESPECTsi Recunostinta pentru REVOLUTIONARI ,pentru ca nimeni sa nu le mai terfeleasca imaginea in veci !

  2. Curios este cum nici o publicatie sau un post TV nu pomeneste nimic de pensiile lucratorilor din fosta securitate care dupa cum stiti sunt peste 100.000 de pensionari cu pensii de peste 4000 de roni. Pentru dansii se pare ca statul are bani. De ce ziarul “Adevarul” si B1 tv nu mentioneaza in lupta lor pt. “dreptate” !?
    Vai de tarishoara asta !

  3. Buna ziua,
    V-as ruga sa-mi spuneti in ce act juridic este stipulat termenul de 1 an si 3 luni pentru recuperarea acestor debite.
    Va multumesc.

  4. dupa sotia mea care a mers cu copii in fata Teatrului Nanional la intoarcere acasa s-a tras cu gloante dupa ei din blocurile din Piata Rosetti; impreuna cu o multime de oameni erau urmariti de de vehicule blindate. Un tanc a izbit cu senila barle de protectie de la ferestrele demisolului unde locuim si astazi.tancul atrecut peste masinile parcate care au luat foc in fata ferestrelor noastre. Imagini inregistrate si televizate cu locatarii care se lupta sa stinga focul, printre care si sotia mea le-am putut vedea si acum cativa ani la televizoe intr-o emisiune despre revolutia din 1989. Acele imagini le-am vazut in acel timp in direct la tv. irakiana eu lucrand ca asistent medical in Irak in acel timp lasandu-mi sotia cu copii mici de 2 si 4 ani acasa. Am cosiderat dupa revolutie ca nimeni nu are dreptul sa profite de pe urma celor care cu adevarat s-au jertfit solicitand cu sau fara motiv recompense materiale indiferent de ce fel. Dreptul la despagubiri si pensie il au numai cei cae au suferit rani cu infirmitate si urmasii celor decedati.Restul sunt impostori si rusine sa le fie. VINOVAT ESTE STATUL CA A PERMIS CA NISTE TRANTORI SA PROFITE DE PE URMA NECAZURILOR PRIN CARE A TRCUT TOT POPORUL.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.