Alegerile parlamentarele, pe 9 decembrie. Se votează numai cu buletinul

Guvernul a stabilit, sâmbătă, data de 9 decembrie pentru alegerile parlamentare, după ce ministrul de Interne, Mircea Duşa, anunţase că scrutinul ar putea avea loc în 2 decembrie. Cum însă cu o zi înainte este 1 Decembrie, Ziua Naţională a României – zi liberă -, iar în 30 noiembrie este Sfântul Andrei (tot nelucrătoare, începând din acest an), guvernanţii se tem că lumea ar putea pleca de acasă într-o minivacanţă şi nu s-ar mai preyenta la vot. Amintim că, spre deopsebire de referendum şi de alegerile prezidenţiale, la parlamentare şi locale trebuie fiecare să voteze în colegiul la care este arondat. Astfel, cei din străinătate nu pot vota decât în colegiile înfiinţate special. Mai mult, Executivul a decis să nu se voteze decât cu buletinul, astfel că românii care muncesc în alte ţări nu vor putea participa la scrutinul din 9 decembrie dacă le-a expirat cartea de identitate.

“În urma unei discuţii în şedinţa de Guvern, s-a ajuns la concluzia că 30 noiembrie este prima zi liberă de Sf. Andrei, urmează 1 Decembrie, Ziua Naţională, este posibil ca foarte mulţi cetăţeni să plece către alte localităţi. Alte localităţi înseamnă chiar şi în judeţul limitrof. Acei cetăţeni sunt obligati să voteze în circumscripţia în care sunt arondaţi şi pentru a nu fi această încurcătură s-a optat pentru data de 9, duminică în care nu este nimic altceva, decât toată lumea acasă”, a declarat Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Executivului.

199 mil. lei, faţă de 124 mil. de la alegerile din 2008

Guvernul a alocat pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare 199 de milioane de lei, faşă de 124 milioane de lei alocate alegerilor legislative din 30 noiembrie 2008.

Din total, 176 mil. lei au fost alocaţi Ministerului Administraţiei şi Internelor, 4,55 mil. lei Institutului Naţional de Statistică, 11,2 mil. lei Autorităţii Electorale Permanente, 5,25 mil. lei Ministerului Afacerilor Externe şi 1,99 mil. lei Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Executivul a stabilit, totodată, nivelului indemnizaţiilor pe zi de activitate pentru membrii birourilor electorale, ale informaticienilor, statisticienilor şi personalului tehnic auxiliar.

Vot numai la colegiu

Alegătorii pot vota doar în colegiul în care îşi au domiciliul şi numai cu cartea de identitate, după ce Guvernul a prorogat, tot sâmbătă, termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral.

 “S-au prorogat termenele de aplicare a dispoziţiilor legale privind cărţile de alegător şi registrul electoral din cauza faptului că până în prezent nu tuturor cetăţenilor români cu drept de vot le-au fost eliberate cărţi de alegător şi, din cauza subfinanţării, registrul electoral nu e operaţional”, a precizat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

Executivul a stabilit că prezenţa la vot la alegerile parlamentare din 2012 se va certifica prin aplicarea ştampilei cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului sau a unui timbru autocolant cu menţiunea “VOTAT” şi data scrutinului pe actul de identitate.

S-a aprobat, totodată, modelul timbrului autocolant, precum şi condiţiile de tipărire şi de utilizare a acestuia la alegeri, modelele pentru copia de pe lista electorală permanentă, lista electorală suplimentară, extrasul de pe copia listei electorale permanente sau a listei suplimentare şi ale altor tipizate ce vor fi folosite la scrutin.

Au mai fost aprobate modelul buletinelor de vot şi modelele ştampilelor.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.