Avocatul Poporului contesta la Curtea Constitutionala plata rovinietei pe un an, ca sanctiune

Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a anuntat, vineri, ca va contesta la Curtea Constitutionala prevederile OG nr. 15/2002, actualizata in 2011, care reglementeaza plata rovinietei pe un an intreg drept sanctiune pentru lipsa ei. Iancu considera contraventia drept “un abuz fara margini”, el insusi fiind “ars” de CNADNR pentru ca a circulat pe drumurile publice fara rovinieta.

Gheorghe Iancu s-a autosesizat cu cateva saptamani in urma asupra acestui aspect, anuntand ca va analiza cadrul legal in baza caruia sunt dispuse sanctiunile complementare. “Am facut analiza si vom avea un raport special al Avocatului Poporului pe aceasta problema, care va fi gata cat de curand. Chiar daca el nu a fost redactat inca intr-o forma finala, sunt in masura sa anunt ca saptamana viitoare voi sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu aceasta problema. Este evident ca sanctiunea complementara amenzii, respectiv plata rovinietei pentru un an intreg, reprezinta un abuz fara margini”, a spus Avocatul Poporului, intr-o conferinta de presa.

El a recunoscut ca a luat “vreo doua amenzi din acestea”, iar sotia lui – “vreo patru”. “Multi m-ar putea banui de faptul ca acesta ar fi motivul pentru care am acum aceasta pozitie, insa as vrea sa precizez ca toate aceste sanctiuni mi-au fost date in urma cu mai mult de un an, cand nu ajunsesem si nici nu stiam ca voi ajunge vreodata in aceasta functie”, a precizat Gheorghe Iancu.

Cei amendati sa se adreseze instantei

Avocatul Poporului a adaugat ca atat el, cat si sotia sa au platit aceste amenzi, insa i-a sfatuit pe cei care au primit astfel de sanctiuni sa le conteste in instanta. “Ii sfatuiesc pe cei care au primit aceste amenzi sa se prevaleze de dreptul legal de a le contesta in instanta. In sesizarea pe care o voi formula voi arata, printre altele, ca aceasta prevedere incalca principiul proportionalitatii intre abatere si sanctiune”, a mai spus Iancu.

In ceea ce priveste contraventia, el a precizat ca “e contraventie, trebuie sa platesti amenda”. “Problema noastra este legata de despagubiri care fata de textul articolului 8 din ordonanta care reglementeaza despagubirile acest text apare ca impredictibil, adica imprevizibil si imprecis”, a afirmat Gheorghe Iancu, precizand ca va contesta atat prevederile articolului 8, cat si pe cele ale anexei ordonantei de urgenta in baza careia este sanctionata lipsa rovinietei.

Reglementare absurda

Iancu a constatat ca “sunt mii, poate zeci de mii de romani care au primit sanctiuni de acest tip”, mare parte solicitandu-I ajutorul. Pentru a demonstra “absurditatea” cadrului normativ, Iancu a spus ca legea actuala da CNADNR dreptul de a instala aparate care sa detecteze lipsa rovinietei “din metru in metru pe orice drum national”. “In aceasta situatie, chiar daca ipotetica, cineva care merge 10 km fara rovinieta poate primi 10.000 de astfel de amenzi si este obligat sa plateasca taxa de drum pe un an de 10.000 de ori. Asa ceva nu se poate”, a conchis Avocatul Poporului.

La randul sau, Valer Dorneanu, adjunctul Avocatului Poporului, a afirmat ca “este excesiv, daca nu chiar scandalos faptul ca, pentru a circula cu autoturismul fara rovinieta, intr-o zi sa primesti 10, 12 sau mai multe contraventii, tot atatea pe langa cate instalatii video ai trecut, cand legea sanctioneaza circulatia intr-o zi sau intr-o perioada”. “A aplica intr-o singura zi vreo 8 amenzi unui cetatean care se duce, de pilda, pana laBrasovsi inapoi este o chestiune excesiva”, a spus Dorneanu.

Pe de alta parte, plata despagubirii constituie, in opinia acestuia, o a doua sanctiune pentru aceeasi fapta. “Se vorbeste in Ordonanta 15 despre o despagubire care e echivalentul rovinietei pe un an, practic 28 de euro la cursul de zi al schimbului valutar. Ne intrebam de ce nu se aplica o despagubire egala cu rovinieta pe o zi”, a adaugat Dorneanu.

Institutia Avocatului Poporului va inainta Parlamentului raportul special pe care il va intocmi in urma anchetei derulate de doua saptamani, ce se va referi atat la aspecte teoretice de aplicare a amenzii contraventionale, cat mai ales la problemele legate de despagubiri.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.