Băsescu a trimis la reexaminare Legea Referendumului, cerând cvorum de 50%+1

Președintele Traian Băsescu a cerut joi, într-o scrisoare adresată președintelui Senatului, Crin Antonescu, reexaminarea Legii Referendumului, prin care cvorumul de participare prevăzut în Legea nr. 3/2000 este redus la 30%, iar cvorumul voturilor valabil exprimate este de 25%, ambele fiind raportate la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Soluţia legislativă se regăseşte în cazul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, pentru demiterea Preşedintelui României, pentru probleme de interes naţional şi pentru referendumul local.

În lipsa unei participări de cel puţin jumătate plus unul din corpul electoral, apreciem că noua variantă de reglementare a cvorumului de participare, aleasă de legiuitorse arată în scrisoare.

Președintele arată că reducerea cvorumului „nu asigură o reprezentativitate suficientă de natură a conferi deciziei adoptate forţa care să reflecte voinţa şi suveranitatea poporului” şi cere păstrarea cvorumului de 50%+1, care este justificată dacă se ia în calcul aspectul de stabilitate pe care Constituția îl trasează.

“Considerăm că este oportună reglementarea unei participări de cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru ca referendumul să poată exprima, în mod real şi efectiv, voinţa cetăţenilor, voinţă ce constituie premisa unei manifestări autentic democratice a suveranităţii prin intermediul poporului. Astfel, caracterul democratic al statului vizează participarea cetăţenilor la conducerea treburilor publice şi presupune ca deciziile să fie întemeiate pe voinţa poporului, de aceea democraţia constituţională implică o guvernare realizată de către majoritate, în acord cu voinţa sa.

În condiţiile în care participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, reprezintă atât un act de responsabilitate civică, cât şi premisa unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului, considerăm că schimbarea acestei majorităţi ar putea avea efecte negative asupra exprimării voinţei reale şi efective a cetăţenilor ce se va răsfrânge asupra întregii societăţi.

Păstrarea cvorumului de cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru referendumul de revizuire a Constituţiei este cu atât mai justificat dacă avem în vedere că legea fundamentală a unui stat democrat are ca şi trăsătură definitorie stabilitatea. Aceasta este o cerinţă imanentă a statului de drept”, se mai arată în scrisoare. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.