Băsescu mai face o încercare cu Schengen. Salvarea baronilor de conflictul de interese nu ne ajută

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, înainte de plecarea la Consiliul European de la Bruxelles, că va ridica din nou în faţa oficialilor europeni problema accesului României la Schengen, bazându-se pe Raportul MCV, dar a precizat că legea adoptată ieri în Parlament privind scoaterea din atribuţiunile ANI a conflictului de interese la nivelul administraţiei locale nu ajută în niciun fel România.

“Voi participa astăzi şi mâine la Consiliul European. Consiliul are câteva teme de interes major, atât de politici generale la nivelul UE, cât şi legate de politica externă a Uniunii. Pe agendă se află câteva teme care au impact direct în ceea ce ne priveşte. Prima temă este spaţiul de securitate, libertate şi justiţie. Aici se va face o analiză asupra gestionării spaţiului Schengen, care vizează, printre altele, capacitatea Uniunii de a face faţă presiunii la frontiere, legată de imigraţie, politicile referitoare la azil, cooperarea poliţienească şi judiciară, iar pe acest fond eu voi ridica din nou problema accesului României în spaţiul Schengen”, a spus şeful statului, într-o declaraţie la Aeroportul Otopeni.

Preşedintele a arătat că argumentele României de susţinere a începerii procesului de intrare în Schengen “derivă exact din raportul MCV, care arată buna funcţionare a justiţiei în ansamblu prin modul cum este apreciată activitatea DNA, ANI, ÎCCJ”.

“În ceea ce ne priveşte, considerăm că procesul de intrare a României în spaţiul Schengen trebuie să înceapă chiar dacă în raportul MCV sunt şi suficiente elemente care se constituie în zonă de critică – dar, în mod deosebit, la adresa clasei politice, a Parlamentului. Sigur, ultima lege votată în Parlament, care scoate în afara controlului şi a atribuţiunilor ANI conflictul de interese la nivelul administraţiilor locale, nu este de natură să ne ajute, dar oricum eu am obligaţia să ridic această problemă şi să susţin necesitatea începerii procesului de aderare la spaţiul Schengen”, a precizat el.

Iată şi celelalte subiecte ce vor fi dezbătute la Consiliul European:

Locurile de muncă

“Aici, susţinerea noastră va fi în mod deosebit legată de soluţii pentru diminuarea şomajului şi, iarăşi, în mod deosebit, legată de tineri, pentru că în România, ca în toate statele Uniunii, cei mai afectaţi sunt tinerii”, a precizat Traian Băsescu.

“Nu în ultimul rând, subiect legat de creştere economică şi ocupare este legat de sărăcie şi excluziunea socială. Aici, de asemenea, avem puncte de vedere care să ajute – sigur, răspunsul oricui poate fi: «N-aţi utilizat instrumentele deja puse la dispoziţie de UE»”, a punctat şeful statului.

Masterplanul pe Transporturi

Un alt subiect ce va fi discutat este încheierea semestrului european, care vizează recomandările de ţară.

“Aici trebuie să vă spun că România are o mare problemă în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor din exerciţiul bugetar 2014 – 2020, pentru că până la această oră utilizarea fondurilor de coeziune nu este posibilă, pentru că Masterplanul pe Transporturi nu a fost încă aprobat de Comisia Europeană. Să sperăm că schimbările de la Transporturi vor face mai eficientă această abordare”, a mai spus el.

Ucraina

Se va face o analiză a situaţiei din Ucraina şi a soluţiilor pe care Uniunea Europeană le are în continuare pentru a sprijini integritatea teritorială şi pacea în Ucraina.

“Va fi o primă discuţie legată de agenda strategică a Uniunii Europene într-o lume în schimbare. Documentul este pregătit şi va fi prezentat de Comisia Europeană, are o gamă largă de abordări pentru adaptarea acţiunilor Uniunii la evoluţiile globale ale lumii de azi”, a adăugat Traian Băsescu.

Securitatea energetică şi schimbările climatice

De asemenea, va fi discutat Cadrul 2030, deci 2020 – 2030 de politici privind energia şi schimbările climatice. “Aici va fi discutată strategia europeană pentru securitate energetică şi, de asemenea, politicile de luptă împotriva schimbărilor climatice. Probabil o soluţie va fi adoptată în Consiliul din luna octombrie, dar discuţiile trebuie începute de acum, pentru că ele prefigurează mandatul UE pentru Conferinţa ONU legată de schimbări climatice ce va avea loc la Paris în 2015”, a arăzat preşedintele.

Acordurile cu R. Moldova, Georgia şi Ucraina

Un punct “extrem de important pentru noi” este legat de semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb al Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei.

“Trebuie să subliniez încă o dată că, pentru noi, semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb este un element extrem de important de politică externă, acest eveniment fiind, până la urmă, dincolo de efortul uriaş pe care l-au făcut cetăţenii Republicii Moldova, guvernele Filat şi Leancă pentru atingerea acestui obiectiv, în mod categoric este recunoscut faptul că România a fost unul dintre susţinătorii consecvenţi ai ajungerii la acest moment în ultimii 9-10 ani”, a conchis Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.