Băsescu: Nu va veni nimeni la un parteneriat public-privat pe legea lui Şova

Preşedintele Traian Băsescu a desfiinţat marţi seară, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, Legea parteneriatului public-privat (PPP) – creaţia lui Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte -, pe care şeful statului a retrimis-o Parlamentului, spre revizuire. Băsescu a mai criticat şi faptul că Victor Ponta “se plânge că îi trimit legile înapoi”, dar a argumentat că “acestea sunt foarte proaste şi nu am ce să fac, adică nu le pot lăsa să intre în circuit cu o calitate atât de proastă”. “Plângea şi de legea minelor. Nu este la mine, să vadă pe unde a pierdut-o, s-ar putea să fie atacată pe la Curtea Constituţională, nu a ajuns la Cotroceni, poate a uitat-o prin vreun sertar pe acolo”, l-a ironizat preşedintele.

“Însă ce mi se pare foarte important este legea parteneriatului public-privat – şi l-am auzit glăsuind pe juristul, cum îl cheamă, ministrul, avocatul Şova. Am trimis-o înapoi pentru două motive. Primul este legat de articolul 38, unde spune domnul Şova că, din motive excepţionale, legate de interesul naţional sau local, după caz, parteneriatul public poate, cu o notificare prealabilă a partenerului privat şi a societăţii de proiect, poate fi denunţat unilateral. Oameni buni, nu va veni nimeni la un parteneriat public-privat”, a atenţionat Traian Băsescu.

El a criticat şi faptul că legea lui Şova “mai spune nişte condiţii, dacă acest lucru este scris în contract, că poate domnul Şova să anuleze contractul, dacă nu…”.

“Care sunt criteriile după care constaţi tu că, după începerea derulării contractului, apar nişte probleme legate de interesul naţional sau interesul local care să îţi justifice ţie întreruperea contractului de parteneriat public-privat, când firma aceea poate a făcut jumătate din lucrare?”, a întrebat retoric şeful statului.

Reglementări prin ordine de ministru

Traian Băsescu a precizat că “trebuie prezentate în lege toate condiţiile, pentru că eu nu spun că nu poate fi o astfel de situaţie, dar trebuie să spui: se poate întrerupe un contract de parteneriat public-privat, la infrastructură, într-un set de condiţii, la alte lucrări, la lucrări hidrotehnice, alt set de condiţii, iar aceasta pentru că variază de la caz la caz, la criterii de interes naţional şi criterii de interes local pentru întreruperea parteneriatului public-privat”.

El a explicat că “dacă le lăsăm să le reglementeze prin ordine ale ministrului nu vom avea niciodată un PPP”.

Contracte schimbate pe interese de partid

Preşedintele a adăugat că “a mai venit domnia-sa cu o idee năstruşnică, idee care eu cred că vine dinspre interesele de partid de data aceasta şi de finanţare a campaniei electorale: înlocuirea partenerului privat – la Articolul 42, alineatul 2 – se poate face fără realizarea unei noi proceduri de atribuire”.

“Şi spune cum să nu realizezi. Deci, întrerupi un parteneriat public-privat şi tu, Şova, te duci în Kiseleff şi stabileşti că omul nostru este ăsta, şi îl punem pe el să continue lucrarea, fără licitaţie, fără nimic”, a acuzat Băsescu.

Descrieri precise în lege

“Nu va veni nimeni în contracte de parteneriat public-privat fără clarificarea acestor lucruri. Eu nu spun că nu poate fi o situaţie de urgenţă în care duci imediat un constructor să continue ceva, ştiu eu, se prăvăleşte un iaz şi cel care a câştigat iniţial licitaţia, dar descrie-mi situaţiile în lege. Se întâmplă ceva la un baraj de hidrocentrală şi a început lucrarea o firmă, la jumătate nu mai poate. Sigur că nu o să stau să se prăbuşească barajul, o să desemnez imediat alt constructor care să continue lucrarea, dar defineşte care sunt situaţiile astea în lege, pentru că altfel există riscul să fie tratate cum sunt tratate ordonanţele de urgenţă”, a explicat preşedintele.

“Acestea sunt motivele pentru care i-am trimis şi legea înapoi. Trebuie nişte clarificări făcute, în rest, legea este în regulă, poate va stimula parteneriatele public-private, dar cu aceste neclarităţi nu se poate merge şi legea nu este atractivă”, a insistat şeful statului.

Record la OUG pe ziua de guvernare

El a criticat din nou că Guvernul Ponta a dat cele mai multe ordonanţe de urgenţă pe ziua de guvernare.

“Ei dau ordonanţe de urgenţă şi să ia terenul de la Comitetul Olimpic să-l dea nu ştiu cui are nevoie de el. Dau OUG să ia 2.800 de hectare de teren de la Academia Agricolă să le dea Consiliului Judeţean Brăila, că avea domnul Stancu – Stan, cum îl cheamă, ştiu eu ce interese. Deci, dacă asta înţeleg ei prin forţă majoră şi urgenţe, nu funcţionează”, a arătat Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.