CASS pentru chirii, de la 1 ianuarie 2014

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, introducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din chirii, „măsură fiscal-bugetară pentru îndeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internaționale și pentru modificarea și completarea unor acte normative”. Premierul Victor Ponta anunţa încă de ieri că noua contribuţie la bugetul de stat va fi introdusă începând cu 1 ianuarie 2014, potrivit negocierilor cu FMI.

Astfel, persoanele care obţin venituri din chirii vor plăti CASS în limita a 5 salarii brute. Baza de calcul pentru aceste contribuţii se va stabili la fel ca în cazul contribuţiilor pentru pensie (CAS).

Salariul mediu brut utilizat în acest an pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând CAS rezultă o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a 5 salarii.

În ciuda faptului că Guvernul a vrut să ţină secretă introducerea acestei noi contribuţii la buget, presa a aflat încă din august despre ea, iar Ministerul Finanţelor a recunoscut public această prevedere cuprinsă în scrisoarea de intenţie cu FMI

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.