CCR desfiinţează Consiliul de Administraţie al SRTv

Curtea Constituţională a României (CCR) a declarat neconstituţională Hotărârea nr. 28 din 26 iunie a Parlamentului referitoare la noua componenţă a Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, deoarece nu s-a respectat algoritmul politic din Legislativ şi nu i-a admis pe cei 3 reprezentanţi ai PDL. În aceste condiţii, cei 8 membri ai CA al SRTv validaţi de Parlament pentru 4 ani îşi vor pierde calitatea odată cu publicarea hotărârii Curţii în Monitorul Oficial. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Amintim că, în zilele schimbărilor fulger ale primilor 3 oameni în stat – preşedintele Traian Băsescu şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor – Parlamentul a mai operat, la sfârşitul lui iunie – începutul lui iulie modificări la şefia instituţiilor cheie, printre care şi Avocatul Poporului.

Astfel, Parlamentul – care îl demisese cu puţin timp în urmă pe Alexandru Lăzescu din funcţia de preşedinte director general al TVR şi l-a numit interimar pe Radu Călin Cristea – l-a întronat definitiv, în 3 iulie, pe liberalul Claudiu Săftoiu la şefia instituţiei înglodate în datorii, odată cu aprobarea noii componenţe a CA al Televiziunii publice. Deşi PDL avea dreptul la 3 membri titulari şi 3 supleanţi, potrivit algoritmului politic, majoritatea USL din Parlament a preferat să încalce legea fundamentală decât să-I numească.

PDL îşi vrea felia

“Este un abuz şi abuzul vine din faptul că este pentru prima oară când o instituţie aflată sub control parlamentar nu va avea în CA persoane propuse de un grup parlamentar, aşa cum prevede legea. Grupurile parlamentare transmit propuneri privind persoane care să facă parte din CA. În Comisia de cultură din Camera Deputaţilor niciodată nu s-a întâmplat ca un partid politic să nu aibă dreptul să facă propuneri, să nu fie nici măcar audiate. Există un text de lege foarte clar. Acest text spune explicit că grupurile parlamentare transmit propuneri în baza configuraţiei politice. Aşadar, votul fiind ilegal, propunerile fiind ilegale, vom contesta hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională. Actuala Putere, în total dezacord cu ceea ce a exprimat atunci când a preluat puterea, că doreşte reluarea rolului Parlamentului, doreşte corectitudinea deciziilor politice, astăzi se manifestă ilegal în Parlament, sfidează un drept al comisiilor de cultură stipulat prin lege şi regulament şi în acelaşi timp urmăreşte politizarea celei mai importante instituţii democratice din România, Televiziunea publică”, a acuzat în 26 iunie Raluca Turcan, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor.

Ea a anunţat, totodată, că PDL va ataca la CCR această hotărâre a Parlamentului.

Instituţie de lux

Între timp furtuna politică s-a liniştit, USL a pierdut referendumul, CCR a declarat neconstituţionale mai multe hotărâri ale Parlamentului, iar acum a venit şi vremea TVR.

Până acum, TVR Info şi TVR Cultural – cele mai puţin costisitoare canale ale televiziunii publice – au fost desfiinţate (în 15 august, respectiv 15 septembrie), în cadrul unui plan de redresare financiară a instituţiei.

Ar urma disponibilizarea, de la 1 noiembrie, a 1.000 de angajaţi din totalul de 3.400 ai TVR, dar pentru asta noua conducere a cerut Guvernului un ajutor de 15 milioane de euro, ca să le plătească celor concediaţi câte 10 salarii compensatorii.

Deocamdată, Guvernul a aceptat cu generozitate să eşaloneze pe 7 ani datoriile de 165 de milioane de euro ale instituţiei de lux care a huzurit pe bani publici peste 22 de ani.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.