CCR: Legea pensiilor speciale pentru primari este neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, astăzi, că Legea pensiilor nesimţite pentru baronii locali – primari, viceprimari, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene – este neconstituţională.

Aceasta, în condiţiile în care jumătate dintre pensionarii de rând (aproximativ 2,3 milioane) au pensii mai mici de 800 de lei/lună iar pensia medie este de 886 de lei/lună.

Sunt însă în vigoare pensiile nesimţite ale parlamentarilor, după ce legea a fost promulgată în 23 decembrie de preşedintele Klaus Iohannis, care nu a atacat-o la CCR. 

De altfel, şi sesizarea privind pensiile primarilor a fost depusă la CCR de către Guvern, chiar dacă liderii PNL au declarat la toate posturile de televiziune că nu sunt de acord cu această lege.

Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a declarat că şi foştii lideri ai PCR ar fi beneficiat de Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali, deoarece prim-secretarii erau preşedinţi de consilii judeţene iar secretarii de municipii erau primari.

Rămân însă cu pensii nesimţite foştii miliţieni şi torţionari din perioada ceauşistă, după ce preşedintele Iohannis a promulgat în 23 iulie 2015 Legea pensiilor speciale pentru militari şi cei din MAI.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.