Cei cu mai multe case vor scăpa de impozitul suplimentar. Modificări şi în cazul clădirilor firmelor

Executivul a operat noi schimbări în Codul fiscal, proiect retras din dezbaterea publică după scandalul stârnit de intenţia de a majora impozitul pe maşini şi de a taxa suplimentar clădirile nerezidenţiale aparţinând populaţiei, în contextul reducerii CAS la angajatori. Cea mai recentă variantă a Codului prevede ca persoanele cu mai multe proprietăţi în afara celei de domiciliu să nu mai fie impozitate suplimentar ca în ultimii ani, această impunere urmând să fie eliminată de anul viitor. Să fie oare o măsură electorală ce nu va fi pusă în practică după alegeri? Vom vedea abia atunci.

Legislaţia actuală impune persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri un impozit majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Ultima formă a proiectului noului Cod fiscal, redactată după retragerea documentului de pe site-ul Ministerului Finanţelor, indică însă faptul că această impozitare suplimentară va fi eliminată, potrivit Mediafax.

Renunţarea la impozitarea suplimentară în cazul persoanelor cu mai multe proprietăţi este explicată de Guvern prin faptul că măsura a fost considerată „inechitabilă“ de către contribuabili şi a generat şi numeroase „probleme de administrare“ la nivel local.

Guvernul va schimba radical şi modul de calcul al impozitului pe clădirile firmelor, stabilit în prezent în funcţie de valoarea contabilă, şi va impune un mod de calcul bazat strict pe valoarea clădirii rezultate dintr-un raport de evaluare, similară valorii de piaţă, suma de plată urmând să crească.

„Pentru a avea o abordare unitară, se renunţă la calcularea impozitului bazat pe valoarea contabilă şi se va lua în considerare valoarea clădirii rezultate dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat“, se arată în ultima variantă a Codului fiscal.

Astfel, valoarea impozabilă de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care este datorat impozitul va fi, după caz, ultima valoare impozabilă înregistrată în evidenţele organului fiscal, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior sau valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care este transferat dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în cursul anului fiscal anterior.

Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea firmelor, impozitul pe clădiri va reprezenta 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, iar pentru clădirile nerezidenţiale impozitul va fi cuprins între 0,25% – 1,50% din valoarea impozabilă a clădirii, calculată însă după noul criteriu.

În cazul în care valoarea impozabilă a clădirilor nu a fost actualizată în ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinţă, pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat, cu excepţia clădirilor care aparţin persoanelor faţă de care a fost pronunţată o hotarâre definitivă de declanşare a falimentului, cota de impozit va fi cuprinsă între 5 şi 10% din valoarea impozabilă.

Cota exactă a impozitului este stabilită de Consiliul local. În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, când valorile suprafeţelor folosite în scop rezidenţial şi cele folosite în scop nerezidenţial nu pot fi evidenţiate distinct, valoarea va fi determinată proporţional cu ponderea suprafaţelor ocupate în scop rezidenţial, respectiv nerezidenţial din total suprafaţă a clădirii.

În cazul în care suprafeţele nu sunt evidenţiate distinct iar cheltuielile aferente imobilului sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, se va considera că destinaţia clădirii este nerezidenţială, impozitul fiind, astfel, mai mare.

Noul sistem este justificat de Guvern prin faptul că Fondul Monetar Internaţional a recomandat schimbarea regulii de impozitare a proprietăţii astfel încât acestea să se bazeze pe valoarea de piaţă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.