Constitutia: Antonescu trebuie sa promulge in 10 zile Legea referendumului avizata de CCR

Presedintele interimar Crin Antonescu are la dispozitie cel mult 10 zile de la primirea deciziei CCR privind Legea referendumului sa promulge actul normativ. El a spus marti seara, in prima sa declaratie de presa la Cotroceni, ca “Legea vine la promulgare si, imediat ce voi avea intreaga documentatie – si sper ca lucrul acesta sa se intimple chiar maine -, ma voi pronunta in aceasta chestiune”. Articolul 77 din Constitutie arata ca promulgarea legii se face in cel mult 10 zile, si nu in 20 de zile, cum anunta liberalul Mihai Voicu in urma cu cateva ore. Imediat dupa promulgare, legea trebuie publicata in Monitorul Oficial si va intra imediat in vigoare, caz in care va “bate” Ordonanta de Urgenta nr. 41/2012 adoptata de Guvernul Ponta in urma cu 5 zile si in baza careia Ministerul Administratiei si Internelor a anuntat astazi ca va organiza referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu. Vom vedea daca Antonescu va accepta sa promulge legea – el avand si optiunea de a o retrimite Parlamentului -, daca Monitorul Oficial va publica in timp util actul normativ si daca, in sfarsit, USL va accepta sa respecte decizia CCR.

Articolul 77, paragraful 3, din Constitutie: “Daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea”.

Astfel, daca CCR trimite miercuri, in mod oficial, decizia luata marti asupra Legii referendumului, presedintele interimar Crin Antonescu trebuie – conform Constitutiei – sa o promulge pana la 21 iulie. Cum acest termen survine inainte de referendumul din 29 iulie, atunci consultarea publica se va desfasura conform acestei legi, si nu in baza Ordonantei de Urgenta 41/2012, adoptata acum 5 zile, cu o zi inainte de suspendarea presedintelui Traian Basescu, dat fiind ca o lege are putere superioara unei Ordonante de Urgenta.

Ponta promite ca va urgenta lucrurile, dar cine il mai crede?

Premierul Victor Ponta a declarat si el, marti seara ca ca va solicita, prin intermediul unor scrisori, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sa convoace “in cel mai scurt timp” Legislativul pentru punerea in acord a deciziei Curtii Constitutionale in ceea ce priveste Legea referendumului cu Ordonanta de Urgenta privitoare la acest subiect.

“Chiar maine o sa trimit o scrisoare catre presedintii celor doua Camere, in cel mai scurt timp sa convoace Parlamentul pentru a pune in acord aceasta decizie a Curtii cu ordonanta pe care noi am dat-o – si aceea constitutionala, de altfel, pentru ca s-a bazat pe textul legii, asa cum era inainte de aprilie 2012 -, sa le puna in acord si sa avem un referendum”, a declarat Ponta la Romania TV.

Dar daca Parlamentul – aflat in vacanta – nu se va intruni? Sau nu va avea cvorum? Si cine il mai crede pe Ponta?

Avocatul Poporului tace chitic 

Dar de ce nu este declarata neconstitutionala Ordonanta 41/2012? Pentru simplul fapt ca Avocatul Poporului, singurul om din Romania care poate cere verificarea ei, nu face acest lucru.

Are un singur motiv: a fost pus in functie acum o saptamana, este un fost membru al PSD si a fost instalat acolo tocmai pentru a nu cere verificarea constitutionalitatii acelei ordonante. Numele lui este Valer Dorneanu.

Bumerangul USL

Cert este ca avem o decizie a Curtii Constitutionale, care a statuat in sedinta de marti ca “Legea pentru modificarea art. 10 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura  participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente“. Or, daca se va pune in aplicare aceasta prevedere, USL va pierde tot – si presedinte, si premier, iar tot ce a facut in 4 zile pentru a-l demite pe Traian Basescu nu va mai avea nicio valoare.

Amintim ca, la referendumul din 2007 au votat circa 8,1 milioane de romani,din care 6 milioane l-au reconfirmat in functie pe Basescu, si numai 2 milioane au votat pentru demiterea lui. Cum insa acum lumea este blazata, nu vor mai iesi atat de multi la vot, dar nici Basescu nu va mai obtine procentul de peste 74% de acum 5 ani.

Riscam un referendum ce nu va fi validat, o cheltuiala de 20 de milioane de euro de care romanii nu aveau nevoie si o compromitere iremediabila a Romaniei pe plan extern.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.