UPDATE! COTAR: Graba strică Legea RCA

stefanescu-presedintele-cotarConfederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) adresează Parlamentului României rugămintea de a nu grăbi procesul de legiferare a legii RCA fără o publicare a proiectului final de lege rezultat în urma dezbaterilor din Comisia de buget – finante, comisia pentru industrii, Comisia juridică și Comisia pentru transporturi, din cadrul Camerei Deputaților.

UPDATE: Comisia pentru Transporturi a amânat cu o săptămână dezbaterea proiectului Legii RCA.

Redăm integral comunicatul COTAR primit la redacție:

In cursul acestei dimineti, comisiile mai-sus amintite ale Camerei Deputatilor, se reunesc in sedinta comuna pentru a dezbate „la foc continuu cele 45 de articole ale legii RCA, astfel incat, in sedinta de plen, de la ora 12.00, acest proiect legislativ sa fie adoptat de catre Parlamentul Romaniei.

Apreciem interesul si determinarea parlamentarilor de a legifera proiectul Legii RCA, insa le reamintim ca „graba strica treaba!”. Un demers legitim si bine intentionat se poate transforma intr-un rezultat legislativ care, in loc sa rezolve problemele acute ale pietei RCA, sa aibă efecte adverse, nedorite de catre nimeni.

Consideram ca graba de a legifera un proiect de lege cu impact economic si social puternic, ce va fi resimtit in mod direct de peste 6 milioane de soferi si, indirect, de intreaga populatie a tarii, nu este o masura deloc potrivita in actualul context de instabilitate din acest domeniu. Ne dorim ca Parlamentul sa prezinte varianta finala agreata de catre cele doua Camere si sa amane cu o saptamana-doua votul in plen, pentru a da sansa actorilor din piata sa semnaleze eventuale erori care pot fi corectate. De 21 de ani nu s-au mai adus modificari legii asigurarilor si nu dorim sa treaca alti 20 de ani ca sa putem corecta o lege care poate contine erori cu efecte nocive pe termen lung pentru consumatori”, a declarat Vasile Stefanescu, presedinte COTAR.

Reamintim faptul ca OUG privind legea RCA a fost publicata in Monitorul Oficial in cursul serii de ieri, 19 Septembrie, timp insuficient pentru a putea fi analizate eventualele erori, brese legislative sau prevederi incomplete continute in ordonanta de urgenta, care ar putea fi corectate si completate printr-o lege RCA adoptata de catre Parlament, care sa satisfaca toate partile si sa echilibreze raporturile dintre consumatori si asiguratori.

COTAR intelege faptul ca urmeaza o perioada electorala, in care parlamentarii nu se vor mai intruni la Parlament, fiind ocupati cu activitati ce tin strict de convingerea cetatenilor acestei tari ca sa le acorde un nou vot politic.

Observam ca un partid politic extrem de grabit, in goana dupa capital electoral, doreste ca legea RCA sa fie adoptata in goana, creând impresia ca, in ultimii ani, parlamentarii romani nu au trait in Romania si nu au auzit de problemele din piata de asigurari, pana zilele trecute.

Actuala clasa politica trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa angreneze actorii pietei in dezbaterea publica pe marginea acestui proiect de lege extrem de important, pentru a nu inlocui o lege veche si proasta, cu alta lege noua, dar la fel de lacunara si gresita”, a conchis Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

Un exemplu de prevedere legislativa gresita mentinuta in actualul proiect de lege RCA depus atat la Parlament, cat si la Guvern, se refera la cuantumul sanctiunilor aplicate firmelor de asigurari, pentru neplata daunelor in termen legal:

Faptele asigurătorilor RCA prevăzute la alin.(1) lit.a), b), d), e) şi f), cu avertisment scris sau, prin derogare de la prevederile art.8 alin.(2) din Ordonanța Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu amendă de la 5.000 de lei la 1.000.000 de lei;”

Doamnelor si domnilor parlamentari, considerati ca o amenda de 5.000 de lei pentru neplata daunelor in termen legal are rolul de determina o multinationala sa respecte legea?

Considerati ca persoanele propulsate pe criterii strict politice in consiliul ASF, care isi primesc salariile astronomice din taxele platite de catre asiguratori, vor aplica amenzi usturatoare firmelor care incalca legea? Experienta ne-a confirmat ca nu.

Va reamintim faptul ca autoritatea de supraveghere italiana aplica o sanctiune firmelor de asigurari care nu platesc la timp daunele, in cuantum de 60.000 de euro/pentru fiecare dosar de dauna in parte, neachitat in termen legal, de catre asigurator.

Doamnelor si domnilor prlamentari, nu bifati adoptarea unei legi, aparati cetatenii Romaniei cu o lege RCA care sa ii protejeze! 

Având 36 de filiale judetene cu personalitate juridica, COTAR are membri federatii si asociatii din randul transportatorilor de persoane, transportatorilor in regim de taxi si inchiriere, scolilor de conducatori auto, precum si a service-urilor auto din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.