Deținuții “pupă” maxim 20 de zile de reducere din pedeapsă indiferent câte cărți scriu

pruna-penitenciar-braila-inchisoare-puscarie-foto-mj-cristian-movilaGuvernul a decis în ședința de astăzi ca reducerea pedepsei deținuților care scriu cărți științifice să nu fie mai mare de 20 de zile indiferent de numărul lucrărilor.

OUG adoptată astăzi a modificat și completat, astfel, art. 96 alin. (1) lit. f) din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, potrivit căruia „în cazul elaborării de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate”. 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), s-a făcut de râs astăzi, cerând Guvernului să acorde câte 20 de zile de reducere pentru fiecare carte scrisă de un condamnat.

Evident, propunerea a fost ignorată, deoarece ar fi însemnat că reduce cu numai 10 zile perioada din vechea prevedere, suspendată în februarie.

Fostul senator Voicu a “topit” 180 de zile cu 6 cărți

Amintim că fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost eliberat condiţionat din închisoare în 14 februarie anul acesta, după ce a scris 6 lucrări ştiinţifice care i-au redus din pedeapsă 180 de zile şi a prestat diverse munci prin care i-au fost tăiate alte 116 zile.

Astfel, din condamnarea de 7 ani, pronunţată de instanţa supremă în 22 aprilie 2013, senatorul PSD a ispăşit efectiv 2 ani şi 10 luni, însă a mai stat şi înainte, în arest preventiv, un an şi un pic.

Potrivit statisticilor Administrației Naționale a Penitenciarelor, evoluția elaborării lucrări științifice de către deținuți a fost una fulminantă: de la nicio lucrare în 2006,  4 lucrări în 2007, 2 lucrări în 2008, 6 lucrări în  2009, câte 3 lucrări în 2010 și 2011 apoi 6 lucrări în 2012, în 2013 numărul a crescut constant, de la 14 lucrări la 89 de lucrări (cu 50 de autori) în 2014 și 337 lucrări (cu 165 de autori) în 2015.

Elanul literar, stopat

Astfel, Guvernul a decis că “în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite”, precizează Guvernul.

Totodată, a fost introdusă o nouă procedură a elaborării, în penitenciare, a lucrărilor ştiinţifice şi invenţiilor brevetate şi a validării acestora.

“Caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit, potrivit dispoziţiilor legale de drept comun, de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. Brevetarea invenţiilor se realizează de către Oficiliul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută în legislaţia muncii”, se precizează în document.

Lucrări numai în domeniile şi specializările universitare stabilite de nomenclator

Lucrările ştiinţifice se pot elabora numai în domeniile şi specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare.

În cazul lucrărilor ştiinţifice sau invenţiilor brevetate realizate în colaborare, numărul zilelor considerate ca executate se împart proporţional la numărul de coautori, iar dacă mai mulţi coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplică în mod individual fiecărui coautor.

“După validarea caracterului ştiinţific al lucrării, respectiv brevetarea invenţiei, Comisia pentru liberare condiţionată sesizată potrivit legii în vederea analizării acordării zilelor considerate ca executate, ia la cunoştinţă de acordarea caracterului ştiinţific, respectiv brevetarea invenţiei, şi verifică respectarea procedurii de elaborare a lucrării ştiinţifice publicate, respectiv invenţiei brevetate. O nouă solicitare pentru elaborarea unei alte lucrări ştiinţifice sau invenţii se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare”, se mai spune în comunicat.

Reglementările vor intra în vigoare începând de la 31 august, iar până atunci vor fi elaborate şi normele de aplicare.

Acest articol a fost suspendat De Guvern în februarie, pentru o perioadă de 6 luni – care expiră la 1 septembrie. Inițial, ministrul Justiției, Raluca Prună, a făcut în ianuarie un proiect de OUG prin care articolui respectiv a fost abrogat, însă ulterior Guvernul a decis suspendarea lui.

“În practică s-a constatat un abuz de drept, în care persoane condamnate au obținut reduceri substanțiale ale pedepselor aplicate, cu consecința accederii mai rapide la beneficiile liberării condiționate și, cumulativ, prin elaborarea uneia sau chiar a mai multor lucrări științifice, formalizând și golind de conținut aceste dispoziții legale”, argumentează Executivul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.