Fără ștampilă pe contract, din 30 iulie

Începând din 30 iulie, nici persoanele fizice, nici persoanele juridice de drept privat și entitățile fără personalitate juridică nu vor mai fi obligate să ștampileze contractele depuse, emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice. 

Măsura este inclusă în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2017, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 507 din 30 iunie 2017. Documentul vine cu unele modificări la OG nr. 17/2015, care a scăpat firmele și PFA-urile de obligația de a ștampila documentele emise în relația dintre ele sau depuse la autorități.

OUG 49 prevede acum că „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice”.

În plus, noul Executiv a decis să sancționeze, ca pe o abatere disciplinară, solicitarea ștampilării declarațiilor, cererilor, contractelor sau altor documente ori înscrisuri de către o persoană din cadrul instituțiilor sau autorităților publice.

„Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, precum și entităților fără personalitate juridică aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale”, este detaliat în OUG nr. 49/2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.