Guvernul rade o treime din cheltuielile institutiilor publice si companiilor de stat

Guvernul a decis miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, reducerea cu 30% a cheltuielilor de protocol si de deplasare in strainatate ale institutiilor publice centrale si locale, insa abia din semestrul doi. Executivul a calculat o economie de 60 de milioane de lei, potrivit ministrului de Finante, Florin Georgescu. La acestea se adauga reducerile din interzicerea  angajarii serviciilor de consultanta asa ca, per total, economia se va cifra la 1,86 miliarde lei in bugetul general consolidat.

“Sunt acele cheltuieli pe care le-am criticat cat am fost in Opozitie si pe care nu dorim sa le continuam dupa ce am preluat noi scaunele”, a declarat premierul Victor Ponta.

Totodata, sunt interzise contractele de servicii juridice la institutiile publice, regiile autonome si companiile nationale, daca acestea dispun deja de personal propriu de specialitate. Desigur, cele deja incheiate raman valabile.

Aceeasi interdictie va fi valabila si in cazul contractelor autoritatilor locale pentru servicii de audit public intern prestate de catre persoane fizice.

Deplasari usoare

Ministrii, ministrii delegati, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul incadrat in functii asimilate acestora, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, consilierii locali, precum si inaltii functionari publici, pe perioada deplasarilor in strainatate, vor putea fi insotiti de cel mult doua persoane.

In cazul deplasarilor in strainatate, delegatiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, institutiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, institutiilor si autoritatilor publice ale administratiei publice locale, pot fi alcatuite tot din maximum doua persoane.

Fara studii de fezabilitate resapate

Acelasi document mai interzice institutiilor publice, indiferent de modul de finantare si subordonare, sa efectueze cheltuieli pentru achizitionarea si/sau elaborarea studiilor de prefezabilitate, a studiilor de fezabilitate si a altor studii aferente obiectivelor de investitii, daca in ultimii 5 ani bugetari au fost intocmite si inregistrate in contabilitate studii avand acelasi obiect (caz in care studiile existente vor fi actualizate) sau daca obiectivul de investitii publice nu va putea fi inclus in programul de investitii publice in anul bugetar urmator. Si in acest caz sunt exceptate studiile intocmite in vederea accesarii de fonduri externe nerambursabile.

Zile festive si onomastice numai la Presedintie, Senat, Camera, ministere, ICCJ, CSM si CCR

Din fonduri publice pot fi achizitionate tiparituri si alte bunuri pentru actiunile de reprezentare si protocol, precum si pentru zile festive si onomastice numai pentru cele organizate la nivelul presedintelui Romaniei, presedintelui Senatului, presedintelui Camerei Deputatilor, primului-ministru, presedintelui Curtii Constitutionale, presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, presedintelui Curtii de Conturi, ministrilor si celorlalti conducatori ai institutiilor si autoritatilor publice centrale si locale cu rol de ordonator principal de credite.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.