Guvernul și-a angajat răspunderea pe Bugetul pentru 2020 și pe abrogarea OUG 114

Guvernul Orban și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, în 23 decembrie, pe un nou pachet de legi: Bugetul de stat pentru 2020, Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2020 și abrogarea unor prevederi din OUG 114.

„Vă propun să le facem un cadou de Crăciun și de anul Nou românilor, și anume Bugetul de stat și bugetul asigurărilor de stat pe anul următor. Nu am înțeles de ce nu au aprobat și alte guverne bugetul, nu am înțeles niciodată de ce nu s-a respectat acest termen. Obiectivul nostru a fost să adoptăm până la 31 decembrie bugetul. Vă mărturisesc că folosim în premieră o modalitate de aprobare a bugetului de stat, care nu a mai fost folosită: angajarea răspunderii Guvernului. E o procedură care, spre deosebire de ordionanța de urgență (OUG), are foarte multe aspecte care o fac democratică. Sigur, poate am surprins pe foarte mulți”, a spus Orban la începutul prezentării sale.

Ultimele amendamente au fost introduse în pachetul de legi în ședința de Guvern convocată de premier cu câteva ore înainte de asumare.

Astfel, au fost amânate cu un an pensiile speciale acordate primarilor de către Guvernul dăncilă, prin OUG privind Codul Administrativ.

Cumularea pensiei cu salariul la stat, eliminată

Totodată, a fost eliminată cumularea pensiei cu salariul la stat – însă cu unele excepții: profesorii din învățământul preuniversitar (deoarece 4.000 de posturi rămâneau descoperite), însoțitorii persoanelor cu handicap, judecătorii CCR, angajații de la CFR Marfă, CFR Călători și CFR Infrastructură, Școala Superioară de Aviația Civilă și Academia Română – unde foarte mulți angajați sunt pensionari.

Ludovic Orban a renunțat însă la plafonarea sporului pentru condiții deosebite de muncă la o sumă fixă de 25% din salariul brut la nivelul lunii decembrie 2019. Astfel, acest spor se va acorda în continuare în cuantum de 15% din salariul fiecărui angajat, însă a fost plafonat la nivelul lunii decembrie 2019.

În schimb, indemnizațiile pentru funcțiile de demnitate publică (parlamentari, președintele țării, miniștri, secretari de stat etc.) și funcțiile asimilate vor fi înghețate în 2020 la nivelul lunii decembrie 2019.

Dispar detașările de la privat la stat

De asemenea, premierul a eliminat de la 1 ianuarie 2020 detașările din sectorul privat în cel public vor înceta, excepție făcând personalul Ministerului de Externe.

“Am introdus în lege ca de la 1 ianuarie să înceteze toate contractele prin detașare din mediul privat în mediul public. A existat o practică ca în instituțiile publice să fie angajați prin detașare oameni care fuseseră angajați în ONG-uri, în companii private, care pur și simplu erau detașați fără niciun concurs (…), încălcându-se obligația ca funcțiile publice să fie ocupate prin concurs sau să fie ocupate prin detașare sau prin transfer de la alte instituții publice de către oameni care au exercitat funcția publică și despre care există clar o evaluare privitor la capacitatea girării funcțiilor publice”, a explicat Ludovic Orban.

Șeful Executivului a precizat că Ministerul de Externe va avea termen până la 31 august 2020 pentru reglementarea situației, menționând că 50% dintre angajații personalului misiunilor diplomatice sunt din sistemul privat.

Modificarea OUG 114: Taxa de 2% pentru companiile de energie, desființată

În energie, taxarea de 2% din cifra de afaceri obținută din activități privind energia și plafonarea prețului la producătorii și furnizorii de gaze la 68 lei/MWh au fost abrogate. Au fost introduse prevederi tranzitorii. Până la data de 31 decembrie 2020, vor fi eliminate tarifele reglementate la energia electrică, iar până la 1 iulie la gazele naturale. Sumele strânse de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din taxa de 2% vor fi transferate la Ministerul Economiei, în vederea sprijinirii programelor de eficienţă energetică şi a programelor de protecţia consumatorului vulnerabil. Este vorba de suma de 600 milioane lei.

„ANRE, deși știa că noi ne angajăm răspunderea pentru modificarea OUG 114, a inclus taxa de 2% în costurile de anul viitor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor. După intrarea în vigoare a acestei legi, vor putea recalcula tarifele fără această taxă de 2%”, a precizat prim-ministrul.

Au fost abrogate şi prevederile din sectorul telecomunicaţiilor, atât în ce priveşte taxarea acestor companii, cât şi regimul contravenţiei în acest domeniu şi au fost abrogate prevederile legate de taxarea activelor bancare. „Și în domeniul comunicațiilor, și în domeniul financiar bancar am optat pentru abrogarea prevederilor care au afectat negativ piețele respective”, a declarat Orban.

În ce privește pilonul II de pensii, Guvernul a abrogat prevederile care obligau administratorii fondurilor să-și majoreze capitalul social, „prevedere care ar fi făcut aproape imposibilă continuarea activității acestor administratori, pentru că nu ar fi avut capacitatea să facă această majorare de capital și ar fi fost obligați să iasă din piață. Iar banii românilor ar fi rămas fără administratori, cu consecințe negative privind plasarea lor în plasamente cu randamente bune”.

În domeniul comunicațiilor și cel financiar bancar „am abrogat prevederile care au afectat negativ piețele și companiile”, a mai spus prim-ministrul.

Totodată, Ludovic Orban a anunțat că a reglementat situația Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI): „Unde sunt contracte pentru care s-au acordat avansuri și s-au făcut lucrări, rambursăm cheltuielile, urmând ca restul finanțării să fie problema autorității locale, eventual PNDL 3”.

De asemenea, valoarea fixă a punctului-amendă pentru amenzile contravenționale prevăzute de OUG 195/2002 va fi menținută în cursul anului 2020 la cuantumul de 145 lei.

În cazul caselor de marcat electronice fiscale a fost prorogat cu 12 luni termenul pentru dotarea cu acestea a operatorilor economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și acceptatoare de bancnote sau monede, după caz.

Bugetul de stat pentru 2020: „Ne bazăm pe o creștere economică de 4,1%”

„Construim bugetul pe date pe care le considerăm reale. Ne bazăm pe creștere economică de 4,1%, apropiată de estimările Comisiei Europene și FMI. Rata inflației – 3,1% în 2020, cursul mediu de schimb e de 4,75 lei pentru euro. Trebuie să facem față un creșteri de cheltuieli majore: legea pensiilor, un plus de 16 miliarde lei pentru creșterea pensiilor de la 1 septembrie 2020”, a arătat Ludovic Orban.

„În infrastructura de transporturi sunt necesari 40 de miliarde de euro în următorii 10 ani”

El a precizat că a crescut suma alocată investițiilor la peste 50 miliarde lei – „un efort extrem de mare”. Cât privește estimarea marilor lucrări de infrastructură, „doar în transporturi sunt necesari în următorii zece ani circa 40 miliarde de euro”.

„Vom avea o alocare de 4,6 miliarde euro fonduri europene pentru infrastructură în viitorul exercițiu financiar al UE, 2021-2027, dar din aceștia foarte mulți vor merge pentru proiecte vechi. Deci, finanțarea europeană pentru marile lucrări de infrastructură se va reduce dramatic”, a explicat Ludovic Orban.

Premierul a arătat că a mărit alocarea umelor pentru educație, sănătate și serviciile sociale: „Am preluat 50% din cheltuielile sociale la bugetul de stat de la bugetele locale, pentru a le degreva de cheltuielile și amputările de buget provocate în 2019”

„La autoritățile locale am modificat modul de alocare a impozitului pe venit. Am crescut la 63% din impozitul pe venit sumele lăsate la bugetul localităților, a asigurat premierul Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.