Impozitarea bacşişului va fi eliminată de la 1 iunie

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat în această după-amiază că OUG nr. 8/2015, aprobată în Guvern în urmă cu 3 săptămâni, va fi modificată astfel încât prevederea privind impozitarea bacşişului va fi eliminată.

Aşadar, taximetriştii, ospătarii, curierii etc. nu vor mai fi obligaţi să emită bon fiscal, „cu condiţia ca, la controlul ANAF, să nu fie sume suplimentare în casa de marcat”.

Modificarea nu va fi operată însă de Guvern printr-o altă Ordonanţă de urgenţă, ci chiar din legea de aprobare a OUG nr. 8/2015, care a trecut de Senat – cu eliminarea reducerii accizelor la carburanţi de la 1 ianuarie 2016 – şi se află la Camera Deputaţilor.

„Până la 1 iunie va fi aprobată modificarea”, a precizat Teodorovici.

Întrebat dacă până atunci vor fi aplicate amenzi pentru neintroducerea bacşişului în casele de marcat, ministrul Finanţelor a declarat: „Legea este în vigoare”.

Decizia MFP de renunţare la impozitarea bacşişului survine la câteva ore după ce Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională această prevedere și pe cea privind nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, în cazul unei hotărâri judecătorești favorabile.

 La câteva zile de la adoptarea OUG nr. 8 în Guvern, membrii Asociației pentru Drepturile Taximetriștilor Independenți (ADTI) l-au acuzat pe premierul Victor Ponta, într-o scrisoare deschisă, de „haiducie economico-financiară”, invitându-l să le fie client „măcar pentru o zi”, ca să le asculte „poveștile și realitățile” cu care ei se confruntă pe stradă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.