Înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I încep în 2 aprilie

Anul acesta, înscrierile la clasa pregătitoare şi clasa I se vor face în două etape, prima între 2 şi 22 aprilie şi a doua între 8 – 17 mai, numai pentru cei care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ după prima etapă. Proiectul de metodologie privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I a fost supus dezbaterii publice de Ministerul Educaţiei Naţionale până în 24 martie. După aceea, între 30 martie şi 7 aprilie, fiecare şcoală sau grădiniţă care are clasă pregătitoare va trebui să organizeze o zi a porţilor deschise, astfel încât părinţii să poată opta unde îşi înscriu copilul – respectând, desigur, criteriile. Clasa pregătitoare poate fi organizată atât în şcoli, cât şi în grădiniţe, fără nicio diferenţă de mobilier, metodologie sau personal didactic.

Programul de înscriere a copiilor în etapa 2-22 aprilie este de luni până vineri, între orele 8.00 – 20.00, şi sâmbăta, între orele 8.00 – 13.00. Părinţii pot fi programaţi pentru înscriere chiar de către unitatea de învăţământ.

Se pot înscrie în clasa pregătitoare copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august. Totodată, se pot înscrie, la solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. 

“Orice altă situaţie va fi rezolvată de către inspectoratele şcolare, în interesul educaţional al elevului şi în conformitate cu cadrul legal”, se precizează în proiectul de metodologie.

“Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Unităţile de învăţământ sunt obligate să afişeze situaţia copiilor înscrişi şi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere”, prevede proiectul.

Părinţii se vor putea informa despre înscrieri de pe Internet, de la Inspectoratele şcolare generale care vor crea, pe prima pagină a site-urilor proprii, o rubrică denumită „Înscrierea în învăţământul primar 2013”, care va putea fi accesată şi de pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, www.edu.ro , la rubrica „Înscrierea în învăţământul primar 2013”, pagină care va deveni valabilă începând cu data de 25 martie.

„Ziua porţilor deschise”, obligatorie

De asemenea, părinţii se pot informa direct de la şcoli, cu ocazia evenimentului “Ziua porţilor deschise”, fiecare unitate de învăţământ în care există clasa pregătitoare având obligaţia să organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie.

Părinţii se vor mai putea informa şi de la grădiniţe, în perioada 1-12 aprilie, când vor fi organizate întâlniri pentru informarea şi consilierea părinţilor ai căror copii se află în grădiniţă şi care vor fi cuprinşi în învăţământul primar în anul şcolar 2013 – 2014.

Totodată, informaţii pot fi obţinute de la Telverde, ce poate fi apelat la numărul 0 800 816 xyz, unde xyz reprezintă indicativul pentru judeţ (ex. Arad – 257).

Clasa pregătitoare se poate organiza atât în spaţiile şcolilor, cât şi în incinta grădiniţelor, în funcţie de situaţia particulară a fiecărei unităţi de învăţământ, fără a exista vreo diferenţă între cele din şcoli şi cele din grădiniţe, întrucât toate au fost gândite şi amenajate special, mai precizează MEN în proiectul de metodologie.

“În ambele locuri vor preda exclusiv învăţători/învăţătoare care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregătitoare. Curriculum-ul va fi acelaşi, indiferent de locul unde se desfăşoară cursurile pentru clasa pregătitoare. Mobilierul este adaptat standardelor, comunicate în urmă cu un an de către Ministerul Sănătăţii, pentru copiii care intră în clasa pregătitoare”, se arată în document.

Totodată, MEN va continua programul de dotare cu mobilier şi material didactic specifice clasei pregătitoare, acolo unde unităţile de învăţământ vor solicita acest lucru, ca urmare a organizării unor clase suplimentare.

Fiecare copil are locul asigurat

„Fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare. Locurile alocate prin cifra de şcolarizare pentru clasa pregătitoare sunt mai mari sau egale cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învăţământul primar”, mai arată MEN.

La clasa pregătitoare copiii îşi vor dezvolta capacitatea de a comunica, vor stabili sau consolida primele contacte cu lumea numerelor şi a literelor, vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii, prin jocuri didactice, activităţi în echipă, activităţi de descoperire, prin desen sau muzică.

Două ore de Educaţie fizică + 2 de Muzică şi mişcare

Totodată, se vor face mai multe ore de mişcare săptămânal (două ore de Educaţie fizică + două ore de Muzică şi mişcare).

În învăţământul particular, înscrierea se face în prima etapă, tot între 2 – 22 aprilie, direct la unitatea de învăţământ sau pe formularul online, dacă unitatea de învăţământ autorizată/acreditată şi-a introdus toate datele în aplicaţia informatică pentru înscrierea în clasa pregătitoare, la fel ca unităţile de învăţământ de stat. În caz contrar, înscrierea se face doar la unitatea de învăţământ.

În situaţia înscrierii online, validarea înscrierii se face la sediul unităţii de învăţământ dorite.

“Dacă, după finalizarea primei etape, copilul nu este înmatriculat la unitatea de învăţământ dorită de părinte, copilul poate fi înscris la şcoala de circumscripţie, numai dacă părintele a solicitat şi această opţiune în formularul de înscriere. În caz contrar, participă la a doua etapă de înscriere (8 – 17 mai)“, precizează MEN în proiectul supus dezbaterii publice.

În clasa I vor intra direct copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august, inclusiv. Ei pot fi înscrişi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs anterior clasa pregătitoare.

De asemenea, pot fi înscrişi în clasa I, la solicitarea părinţilor, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.

Acte necesare înscrierii

Pentru a înscrie copilul, părintele trebuie să completeze o cerere-tip de înscriere, să aibă copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal, certificatul de naştere al copilului, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I (acolo unde este cazul).

Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului, dar şi online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, accesând căsuţa de pe prima pagină a MEN intitulată “Înscriere în învăţământul primar”. Formularul cererii-tip va fi disponibil online din data de 2 aprilie. 

În cazul completării online, părintele va trebui, totuşi, să meargă la unitatea de învăţământ, pentru validarea cererii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.