Legea amnistiei şi graţierii, amânată pentru la anul. 17.000 de deţinuţi aşteaptă să iasă de după gratii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că Legea amnistiei şi graţierii va fi scoasă de pe ordinea de zi de mâine a Camerei Deputaților și va fi lansată în dezbatere publică, alături de Legea lobby-ului, până la 1 februarie, când deputaţii se întorc din vacanţă. În penitenciare, circa 17.000 de deţinuţi aşteaptă cu sufletul la gură să fie eliberaţi, dar miza nu sunt ei, ci puşcăriabilii din fruntea ţării: Relu Fenechiu, Liviu Dragnea, Tudor Chiuariu etc.. Lor li se alătură cei ce trag sforile din umbră – Dan Voiculescu, Adrian Năstase – şi foştii demnitari aflaţi în prezent după gratii – Cătălin Voicu (7 ani), Decebal Traian Remeş (3 ani), Ioan Avram Mureşan (7 ani), Nicolae Mischie (4 ani) etc..

În 10 decembrie, deputaţii ar fi vrut să aprobe pe furiş şi Legea amnistiei şi graţierii, odată cu modificările operate în Codul Penal, dar până la urmă au scos proiectul de pe ordinea de zi. Însă l-au introdus după două zile, pe ordinea de zi a plenului Camerei din 17 decembrie.

Legea prevede amnistierea unor pedepse de până la 6 ani şi graţierea unor categorii din cele de până la 7 ani.

După demascarea de către jurnalişti a manevrei cu Codul Penal în urma căreia parlamentarii au căpătat superimunitate, dar şi după ce oficialii Comisiei Europene şi mai mulţi ambasadori din europa şi cel al SUA i-au chemat la raport pe cei din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a anunţat, astăzi, că proiectul legislativ va fi lansat în dezbatere publică – aşa cum ar fi fost normal încă de la început -, până în februarie anul viitor, când se întorc deputaţii din vacanţă.

“Amnistia o retrimitem la comisie și va fi în dezbatere publică, așa cum este și Codul de conduită, până la 1 februarie. (…) Din discuția cu cei de la ambasade, toată lumea și-a dat seama că este un proiect normal și el este în dezbatere publică. De aceea l-am și oprit de la votul final. Ca să fie în dezbatere publică, să vadă toată lumea că nu este nicio chestie ilegală. (…) Totul a fost transparent. Așteptăm ca opinia publică, cei care sunt interesați, să ne spună care sunt amendamentele și care sunt nemulțumirile pe care le au la acest proiect și la celelalte în dezbatere”, a spus Zgonea.

Ponta: Legea trebuie aprobată din motive practice

Premierul Victor Ponta susţine că Legea amnistiei poate fi adoptată, din motive practice şi de politică penală, după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul Constituţiei şi al reglementărilor europene şi dacă exclude faptele de violenţă şi de corupţie.

“PSD susţine, de principiu, ideea că după discuţia cu Ministerul Justiţiei, cu CSM, cu Înalta Curte şi după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul nu doar al Constituţiei româneşti ci şi a reglementărilor care se adoptă pe plan europen şi dacă exclude faptele de violenţă şi faptele de corupţie, din motive practice şi de politică penală, poate fi adoptată Legea amnistiei”, a spus Ponta.

Cazanciuc: Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, că ministerul a dat un aviz negativ proiectului Legii amnistierii şi a opinat că este nevoie de dezbatere publică pe un asemenea act normativ. Pe de altă parte, el a precizat că, în calitate de administrator de sistem, aceasta ar fi o soluţie pentru a degreva penitenciarele.

“Este o soluţie pentru a degreva Administraţia penitenciarelor, care este supraîncărcată, există condamnări la CEDO pentru condiţiile de detenţie. Dar acest lucru trebuie făcut din nou cu foarte mare atenţie, trebuie văzut exact pentru ce tip de infracţiuni o asemenea măsură poate fi aplicată pentru a avea o acceptare socială a unei asemenea decizii”, le-a explicat Cazanciuc jurnaliştilor.

Cazanciuc a mai arătat că un act normativ de o asemenea amploare trebuie dezbătut.

“Este o procedură prevăzută de lege, dar pentru a putea fi aplicată aşa, în spiritul ei, cum prevede legea, cred că este nevoie de o acceptare socială şi e nevoie de o dezbatere pe un asemenea act normativ. Cu cât un act normativ de o asemenea amploare este mai mult dezbătut şi înţeles, cu atât cu siguranţă el va fi uşor de acceptat sau nu”, a apreciat ministrul Justiţiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.