UPDATE 3! Legea amnistiei şi graţierii, cât pe-aci să fie votată

Proiectul de Lege privind amnistierea unor pedepse de până la 6 ani şi graţierea unor categorii din cele de până la 7 ani a fost scos în ultima clipă de la votul final al Camerei Deputaţilor, marţi seară, după ce acest for decizional a admis, cu unanimitate, 23 de amendamente prezente în Raportul Comisiei juridice ce fusese dat aseară la ora 23.00, într-o şedinţă controversată.

De altfel, legea în sine a stârnit un imens scandal şi a trebuit să intervină însuşi preşedintele Traian Băsescu să le taie din elan deputaţilor croiţi pe aprobarea actului normativ ce i-ar salva de puşcărie pe penalii Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Relu Fenechiu, Liviu Dragnea şi alţi „abonaţi” din Parlament.

Totuşi, amânarea votului nu înseamnă că s-a renunţat la această lege.

Operaţiunea “marţea neagră” s-a produs, total “întâmplător”, exact când premierul Victor Ponta este plecat din ţară, el aflându-se în Africa de Sud, la funeraliile lui Nelson Mandela.

UPDATE 18 noiembrie 2014: Legea amnistiei şi graţierii a fost respinsă în Parlament, la două zile după pierderea, de către candidatul coaliţiei PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, a alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 16 decembrie: Proiectul Legii amnistiei şi graţierii a fost scos de pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților și lansat în dezbatere publică, alături de Legea lobby-ului, până la 1 februarie, când deputaţii se întorc din vacanţă.

UPDATE 11 decembrie: Proiectul Legii amnistierii a fost introdus pe ordinea de zi a şedintei din 17 decembrie. Precizăm că este vorba despre următoarele fapte: darea de mită, luarea de mită, trafic de influenţă, fapte de terorism.

Raportul Comisiei juridice – al cărei preşedinte este Bogdan Ciucă (PC), el însuşi urmărit penal de DNA – nu figurează nici pe site-ul Comisiei, nici pe cel al Camerei Deputaţilor, motiv de suspiciune din partea jurnaliştilor, care nu l-au slăbit cu întrebările pe preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Grupurile parlamentare ale PNL, PDL şi PPDD au anunţat că vor vota împotriva acestei legi.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis că „roagă” Camera Deputaţilor să respingă acest proiect de act normativ. “O eventuală adoptare a acestei legi va decredibiliza eforturile de luptă împotriva corupţiei şi va afecta încrederea în justiţie având, în acelaşi timp, efecte catastrofale pentru următorul raport privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)”, se arată în declaraţia de presă remisă de purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea. Evident că a fost un semnal că promulgarea este exclusă.

Într-un final, după ce toate televiziunile de ştiri au ţinut în „priză” subiectul toată dimineaţa, la ora 12.30, când ar fi trebuit să înceapă votul final, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi. Termenele iniţiale din acest proiect de lege iniţiat de deputații Nicolae Păun (minorități, reprezentantul romilor) și Mădălin Voicu (PSD) erau de până la 4 ani pentru amnistie şi de 7 ani pentru graţiere.

Puşcăriabili şi puşcăriaşi

Însă a suferit modificări astfel încât să-i scape nu numai pe puşcăriabili, ci şi pentru cei cu pedepse grele, aflaţi deja după gratii: fostul senator Cătălin Voicu (7 ani), foştii miniştri ai Agriculturii Ioan Avram Mureşan (7 ani) şi Decebal Traian Remeş (3 ani), Nicolae Mischie (4 ani), dar şi Becali (3 ani) etc..

Mai sunt însă şi cei aflaţi doar cu un picior în detenţie: Dan Voiculescu (5 ani), Cosmin Şereş (6 ani), Szolt Nagy (5 ani), Relu Fenechiu (5 ani), Adrian Năstase în Dosarul Zambaccian etc.

Proiectul de lege a fost respins în luna noiembrie anul trecut şi în luna mai  anul acesta de Senat. Însă cum Camera Deputaţilor este for decizional, nu contează respingerea primeia.

Fără avizul CSM

Însă deputaţii au discutat un alt proiect la fel de important, care însă nu se afla pe ordinea de zi: modificarea Codului Penal. Ce a ieşit, l-a determinat pe Traian Băsescu să facă o declaraţie publică de la pupitrul prezidenţial, în care acuză că aceste modificări sunt “o altă probă că actuala putere are ca obiectiv să fie ferită de justiţie şi să acapareze toată puterea sau să facă inutilă puterea judecătorească”.

“Vreau să ştiţi că atât Legea amnistiei şi graţierii – care, slavă Domnului, nu a trecut astăzi -, cât şi modificările la Codul Penal nu au avut niciun fel de aviz de la CSM, ceea ce este absolut inacceptabil. Era obligatoriu să aibă avizul CSM-ului. Dacă Legea amnistiei şi graţierii vom vedea ce se va întâmpla cu ea, oricum ea a fost dedicată clientelei politice, aflate în stare avansată în diverse procese în derulare sau aflată deja după gratii! Deci, dacă Legea amnistiei, cel puţin deocamdată, a fost retrasă de pe ordinea de zi, modificările la Codul Penal sunt dramatice şi ele dărâmă 10 ani de muncă şi de activitate a instituţiilor anticorupţie din România, fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de DNA, instituţii specializate exact în luptă împotriva corupţiei”, a atras atenţia Traian Băsescu.

Liber la prescripţia faptelor

Şeful statului a acuzat că “politicienii se ridică din nou deasupra legii, şi o să vă dau doar câteva elemente, din care să vă daţi seama cât de lipsiţi de înţelegere pentru realităţile de care România are nevoie, adică exigenţă legislativă şi pentru demnitarii statului, nu numai pentru omul de rând: spre exemplu, s-a modificat Articolul 124 şi se reduce la jumătate perioada de prescripţie a unei fapte, ceea ce ajută, probabil, pe mulţi dintre cei care au un proces în derulare, dacă sunt demnitari ai statului român”.

Complicii parlamentarului infractor au şi ei “imunitate”

“Mai mult decât atât, se mai întâmplă o tăsnaie: se introduce un nou alineat, prin care se prevede că suspendarea cursului prescripţiei produce efecte faţă de toţi participanţii la infracţiune, chiar dacă actul de suspendare priveşte numai pe unul sau unii dintre făptuitori. Altfel spus, dacă un membru al Parlamentului se află constituit ca parte a unui grup infracţional, în cazul în care parlamentarul nu primeşte aprobare de ridicare a imunităţii – ceea ce la noi se întâmplă curent -, nimeni din grupul infracţional nu mai poate fi anchetat şi încetează orice activitate. Parcă seamănă prea mult cu nişte întâmplări care se produc zilele acestea, nişte anchete mai mari, cu un domn de la Secretariatul General al Guvernului, cu un alt domn parlamentar, cu… pare a fi o prevedere cu dedicaţie”, a arătat Traian Băsescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.