Legea sanatatii, in dezbatere publica

 

Proiectul noii Legi a sanatatii a fost lansat in sfarsit, miercuri, in dezbatere publica, pe site-ul Ministerului Sanatatii, www.ms.ro, timp de 30 de zile, dupa amanari de 4 luni si presiuni din partea presedintelui Traian Basescu. Printre principalele noutati se inscriu infiintarea caselor de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala. Totodata, cine nu plateste contributia va primi servicii medicale doar in caz de urgenta.

Proiectul de act normativ mai creeaza cadrul legislativ ce da posibilitatea autoritatilor locale de a angaja direct un medic, in zonele unde sunt dificultati la acordarea de asistenta medicala. Acesta va fi sprijinit de o echipa multidisciplinara al carei nucleu de baza va fi format din asistenti comunitari si mediatori sanitari.

Sunt prevazute modificari si in privinta utilizarii resurselor din zona medicamentului, dar si a calitatii serviciilor medicale, in vederea eficientizarii acestor domenii. In acest sens, se propune creearea unei agentii pentru informatii si calitate in sanatate (ANCIS), ca o structura in coordonarea MS. Oricata buna-credinta ar fi afisata, nu putem sa nu  ne gandim ca se infiinteaza o noua agentie, cu angajati platiti din bani publici – si, desigur, nu putini.

In fine, mai importanta pentru omul de rand este prevederea potrivit careia persoanele care nu platesc contributia la sanatate vor primi servicii medicale doar in cazul urgentelor medico-chirurgicale, al bolilor infectioase si al celor din Programul national de imunizari, monitorizarea evolutiei sarcinii si a lauzei, servicii de planificare familiala, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin Contractul cadru, la valoarea tarifelor pentru serviciile de sanatate respective prevazute in acest document.

De asemenea, nerespectarea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate duce la diminuarea pachetului de servicii de baza. Aceasta diminuare are loc dupa trei luni de la ultima plata a contributiei.

Asiguratii au dreptul la pachetul de baza de servicii medicale de la data inceperii platii contributiei la fond, urmand ca sumele restante sa fie recuperate in conditiile legii, inclusiv accesoriile aplicate pentru creantele bugetare, se mai arata in proiectul de act normativ.

Asigurarea medicala de baza este obligatorie (acoperita ca si astazi din contributia sociala retinuta din salariu) dar asiguratul va putea alege liber compania privata de asigurari medicale cu care sa incheie un contract si spitalul in care sa se trateze (daca acesta se afla printre cele cu care lucreaza compania privata de asigurari medicale cu care pacientul a incheiat contractul).

Asiguratorul poate fi schimbat anual, dar numai in lunile octombrie – noiembrie. De asemenea, poate opta pentru incheierea unei asigurari medicale suplimentare. Asigurarea optionala va acoperi si coplata – taxa suplimentara platita medicului. Coplata se mentine pentru serviciile medicale care vor fi incluse in asigurarea medicala de baza, dar nu pot depasi o suma anuala mai mare decat salariul pe o luna. Dovada coplatii se va face prin “tichetul moderator pentru sanatate”..

Valoarea maxima a deductibilitatii din taxe pentru fiecare asigurat este de 300 de euro pe an;

 

Veniturile pentru contributii, prevazute in Codul fiscal

 

Veniturile asupra carora se calculeaza contributia de asigurari sociale de sanatate sunt cele definite in cuprinsul Codului fiscal. Acestea reprezinta:

  • veniturile din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri realizate din desfasurarea unei activitati dependente;
  • veniturile din activitati independente;
  • veniturile din agricultura; veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
  • veniturile din investitii;
  • veniturile din premii si din jocuri de noroc;
  • veniturile din alte surse, cu exceptia veniturilor din transferul proprietatilor imobiliare, dobanzi si veniturile din pensii care depasesc 740 de lei.

Persoanele cu veniturile lunare sub nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata au obligatia platii contributiei calculate la acest nivel.

Persoanele care nu realizeaza venituri si care nu se incadreaza in categoriile care beneficiaza de asigurarea de sanatate fara plata contributiei, dar care au obligatia sa se asigure, platesc contributia lunara de asigurari sociale de sanatate calculata la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

 

Asigurati de altii

 

Totodata, exista mai multe categorii de persoane considerate asigurate, intrucat plata contributiei provine din diverse surse legale, printre care bugetul de stat, angajatori, fondul de somaj. Este vorba despre:

  • sotul, sotia sau parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate;
  • cei care se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale;
  • cei aflati in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
  • cei in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani. Persoana care are in intretinere o astfel de persoana are obligatia platii contributiei de 5,5% calculata la jumatate din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
  • pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei
  • persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj;
  • cele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventive
  • cele care se afla in executarea masurilor prevazute la articolele 105, 113 si 114 din Codul penal, respectiv cele care se afla in perioada de amanare sau intrerupere a executarii pedepsei privative de libertate, daca nu au venituri.
  • persoanele care fac parte dintr-o familie ce are dreptul la ajutor social potrivit Legii 416/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • strainii aflati in centrele de cazare in vederea returnarii ori expulzarii;
  • cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se afla in timpul procedurilor necesare stabilirii identitatii si sunt cazati in centrele special amenajate potrivit legi, cetatenii romani care sunt victime ale traficului de persoane pentru o perioada de cel mult 12 luni, daca nu au venituri;
  • personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat in evidenta Secretariatului de Stat pentru Culte, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse;
  • tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului si nu realizeaza venituri din munca sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat in temeiul Legii 416/2001.

 

Interesu’ poarta fesu’

 

Reamintim ca proiectul Legii sanatatii trebuia lansat in dezbatere publica in septembrie, insa conducerea ministerului Sanatatii – noua conducere, dupa ce vechiul ministru si-a dat demisia in vara – a taraganat publicarea documentului pana cand, in urma cu o saptamana, presedintele Traian Basescu a criticat public acest lucru.

Presedintele a spus in in 21 decembrie, la postul public de televiziune, ca pentru el, “singurul motiv” al blocarii acestui proiect este “traficul de influenta facut de baronii sistemului de sanatate si de baronii medicamentelor, care par mai importanti decat interesul national”. “Ceea ce doresc nu este o adoptare rapida a noii legi a sanatatii, ci intrarea ei in dezbatere publica. Ea trebuie dezbatuta o luna, doua, trei, cat o fi nevoie, pana obtine o masa critica de sustinatori, trecuta prin Parlament intr-o forma sau alta – prin asumare sau prin dezbatere in cele doua Camere – si trebuie lasat un timp pentru inceperea implementarii ei”, a spus presedintele, precizand ca noul act normativ este atat de important, incat trebuie sa stea in dezbatere la fel ca Legea Educatiei.

Acuzele sefului statului au facut trimitere pana la cel mai apreciat om din sistemul sanitar, Raed Arafat. “(…) Raed Arafat este un dusman al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate, uitand ca si sistemul SMURD creat de el a fost mai intai o fundatie”, a mai declarat Traian Basescu.

Seful statului a insistat atunci asupra faptului ca noua Lege a sanatatii este un act normativ care, odata adoptat, “va necesita un timp de pregatire a sistemului sanitar sa treaca la implementarea ei”. “Daca va ganditi numai cat ar insemna selectarea sau contractele cu casele de asigurare care trebuie sa-si convinga cetatenii sa vina la ele prin facilitatile pe care le creeaza in baza pachetului minim de servicii ce va fi stabilit de Ministerul Sanatatii”, a adaugat el.

Si iata ca, dupa numai o saptamana, proiectul a fost afisat pe site de ministrul Ritli Ladislau. Termenul limita pana la care se pot face propuneri este de 10 zile, insa documentul va ramane pe site pana in 28 ianuarie 2012.

Presedintele Traian Basescu declara recent ca noua Lege a sanatatii, care modifica din temelii sistemul de sanatate, nu poate fi implementata de la inceputul anului viitor sau de la mijlocul anului.

La elaborarea documentului au participat profesionisti din sistemul sanitar, reprezentantii Comisiei Prezidentiale, ai Ministerului Sanatatii, ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Proiectul Legii sanatatii are 16 titluri, respectiv: Sanatatea publica; Programele nationale de sanatate; Asistenta medicala primara; Asistenta medicala din structurile ambulatorii; Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si de prim ajutor calificat; Spitalele; Medicamentul si asistenta farmaceutica a populatiei; Donarea si utilizarea organelor, tesuturilor si celulelor de origine umana in scop terapeutic; Personalul din sistemul de sanatate; Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorilor de produse si servicii medicale si farmaceutice; Asigurarile sociale de sanatate; Cardul european si cardul national de sanatate; Asigurarile voluntare de sanatate; Finantarea unor cheltuieli din sanatate; Calitatea si informatiile in sistemul de sanatate; Dispozitii tranzitorii si finale ale legii.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.