Maşinile înmatriculate înainte de 2007 NU scapă de taxa auto la prima vânzare

Promisiunea premierului Victor Ponta făcută posesorilor de maşini înmatriculate înainte de anul 2007 că vor fi scutiţi de taxa auto se dovedeşte o păcăleală. Rovana Plumb, ministrul Mediului, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Timbrul de mediu – noua denumire a taxei – va trebui achitat şi pentru această categorie de maşini, dacă vor fi vândute. Adică exact prevederea la care a renunţat Guvernul Boc anul trecut în ianuarie, la presiunea protestatarilor din Piaţa Universităţii. Atunci, actuala lege (Legea nr. 9/2012) a fost modificată la doar 10 zile de la intrarea în vigoare, în sensul că taxa de primă vânzare a acestor maşini s-a amânat până în 2013.

“Timbrul de mediu se aplică o singură dată, nu plătesc toţi aceia care au plătit taxa auto sub diverse forme. Posesorii de autoturisme înmatriculate înainte de anul 2007 vor plăti această taxă numai în situaţia în care va exista o tranzacţie comercială”, a precizat Rovana Plumb.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice (MMSC) a supus dezbaterii publice proiectul Ordonanţei de modificare şi completare a Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit documentului, în calculul taxei se va ţine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi înmulţită cu cea în euro a fiecărui gram şi cu cota de reducere a timbrului exprimată în funcţie de vechime. Vechimea autovehiculului se calculează în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia, stipulează Art. 6, alin. 5 al proiectului legislativ.

Formula de calcul pentru Timbrul de mediu se aplică numai în cazul autovehiculelor încadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult 8 locuri, fără scaunul şoferului), cărora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 şi Euro 5. Camioanele, microbuzele, autobuzele şi autocarele vor plăti în continuare taxa actuală.

Premierul a declarat în repetate rânduri că Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule second-hand 400 de milioane de euro, reprezentând taxa auto percepută ilegal de fostul Executiv.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.