Măsuri de actualizare permanentă a evidenţei vehiculelor, în noul Regulament de aplicare a Codului Rutier

Şoferii nu vor mai putea circula cu o maşină neînmatriculată pe numele lor dacă n-au solicitat transcrierea dreptului de proprietate la achiziţie în termen de 30 de zile sau dacă autovehiculul este înmatriculat în alt stat. Prevederile sunt incluse în modificările Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) argumentează că, astfel, evidenţa vehiculelor va fi actualizată permanent. Noile măsuri “vor facilita identificarea utilizatorilor maşinilor şi institui un mecanism suplimentar de asigurare a executării sancţiunii amenzii contravenţionale care, pe cale de consecinţă, va reduce substanţial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale menite să asigure disciplina şi siguranţa traficului rutier”. 

Concret, MAI propune ca datele referitoare la maşină şi documentul doveditor al titlului cu care este deţinută aceasta să fie înscrise în evidenţa autovehiculelor sau remorcilor înmatriculate în alte state, care se ţine de către Poliţia Rutieră.

Totodată, se instituie obligaţia persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în România, care conduc un vehicul înmatriculat în alt stat, să prezinte, la cererea poliţistului rutier, pe lângă documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul. Acest document va fi însoţit de traducerea în limba română, în original, efectuată de către un traducător autorizat a cărui semnătură a fost legalizată.

Se mai propune “ca autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau reşedinţa în România, să poată circula pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului“.

Această regulă să NU se aplice însă:

  • autovehiculelor şi remorcilor conduse de persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare;
  • autovehiculelor şi remorcilor cu care se efectuează, în condiţiile legii, transport rutier public de mărfuri sau persoane ori, după caz, transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere;
  • autovehiculelor şi remorcilor conduse de persoane aflate în raporturi juridice de muncă cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare /care au calitatea de asociat, acţionar sau administrator, după caz, în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare;
  • autovehiculelor şi remorcilor utilizate în baza unui contract de leasing.

Altă măsură este introducerea de sancţiuni (amendă prevăzută în clasele a III-a şi a IV-a de sancţiuni, reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu număr de înmatriculare) în caz de nerespectare a obligaţiei persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în România, care conduc un vehicul înmatriculat în alt stat, de a prezenta, la cererea poliţistului rutier, pe lângă documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, respectiv de la punctul ce stipulează ca autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau reşedinţa în România, să poată circula pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului.

Proiectul actului normativ este lansat  în dezbatere publică de MAI, iar sugestiile şi opiniile pot fi trimise pe adresa de e-mailegislatie@mai.gov.ro în următoarele 10 zile.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

1 COMENTARIU

  1. Din cele patru puncte de inaplicabilitate a legii lipseste unul foarte important! Cum se va proceda in cazul in care eu imi rup un tzurloi si-i dau masina fiului meu pentru a ma duce la chirurgie( unde doctorii imi vor pune bineinteles mina in ghips!)iar in acest timp ne opreste politia rutiera care se apuca sa-mi retina placutele, certificatul de inmatriculare, bocancii ,manusile si late anexe pentru ca soferul nu are masina pe numele lui iar acesta nu se afla cu mine in nici una din situatiile juridice descrise la punctul trei Trebuie cumva sa-i fac fiului meu contract de munca ,de inchiriere ,de leasing de ceva oarecare pentru a putea conduce o alta masina a mea ,sau trebuie sa ma inzestrez cu darul ubicuitatii precum Doamne Doamne pentru a-mi putea conduce toate msinile odata?Trreebuie neaparat sa-l mentionez in talon? Si daca n-am chef?Si daca -l mentionez iar atunci cind mi-am rupt respectivul tzurloi el nu se afla linga mine ci la Suncuius eu ce fac? Il astept pina fac septicemie?Bai fratilor cind va ginditi la legi timpite nu va doare un pic capul?

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.