MFP retrage de formă proiectul indexării cu 16,05% a impozitelor şi taxelor locale

Apropiatele alegeri parlamentare aduc surprize nebănuite: Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a retras de pe site proiectul Hotărârii de Guvern privind indexarea impozitelor şi taxelor locale cu 16,05% – rata inflaţiei pentru perioada 2010-2012 -, după ce documentul l-a enervat pe premierul Victor Ponta, în urmă cu o zi. MFP susţine că lucrează acum la actualizarea proiectului, care n-ar fi tocmai corect, deşi cifrele sunt cât se poate de adevărate, lucru ce se va dovedi ulterior. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor argumentează că HG privind indexarea – care încurcă îngrozitor Guvernul USL – ar fi trebuit aprobată până la 30 aprilie, conform legii. Numai că, în 27 aprilie, Guvernul Ungureanu a căzut, prin moţiune de cenzură. Totuşi, MFP ţine să amintească faptul că precedenta guvernare i-a lăsat această povară. În plus, MFP insistă să acuze Guvernul Boc pentru inflaţia mare din 2010, de 6,09%, generată de creşterea TVA de la 19% la 24%, din cauza căreia s-au dat peste cap toate calculele cu indexarea taxelor.

“Având în vedere că prognoza actuală privind rata medie a inflaţiei pentru anul 2012, care trebuie folosită la stabilirea indicelui de indexare, este în prezent mai mică decât cea luată în calcul la cuantificarea impactului fiscal de la momentul analizei preliminare, este necesară revizuirea analizei de impact şi rediscutarea sa cu instituţiile financiare internaţionale cu ocazia următoarelor consultări”, precizează MFP într-un comunicat remis joi.

“În acest context, având în vedere prevederile legale racordate la cele europene şi faptul că guvernările anterioare nu şi-au respectat obligaţiile asumate, în prezent MFP procedează la actualizarea proiectului de Hotărâre de Guvern precum şi la asigurarea respectării cerinţelor legale de dialog social şi dezbatere publică”, se mai arată în comunicat.

HG trebuia aprobată până la 30 aprilie

“În concordanţă cu prevederile art. 292  alin.1  din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, nivelurile impozitelor şi taxelor locale se actualizează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin HG iniţiată în comun de MFP şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta”, mai spun reprezentanţii MFP.

Precedenta HG privind valorile impozabile pentru stabilirea impozitelor şi taxelor locale şi a altor taxe asimilate acestora a fost adoptată de Guvernul de la acea dată, prin HG nr. 956/2009 din 19 august 2009.

Acum, proiectul HG aflat în discuţie  “a fost elaborat de către MFP la începutul lunii martie 2012, publicat pe site-ul MFP la data de 22 martie 2012 şi înregistrat la Secretariatul General al Guvernului în luna aprilie 2012, cu nr. 791/DPSG/25.04.2012 în vederea discutării şi aprobării de către guvernul respectiv”, precizează MFP.

Or, Codul Fiscal prevede ca această HG trebuia să fie aprobată până la data de 30 aprilie, dar Guvernul de la acea dată nu a finalizat procedura până la data limită, reclamă MFP.

Guvernul Boc, vinovatul de serviciu

“Rata medie a inflaţiei înregistrată pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru intervalul 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în anul 2010 (rata medie a inflaţiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea dată de creştere a TVA de la 19% la 24%. Practic, indexarea prevăzută de Codul Fiscal pentru 2013 este influenţată în proporţie substanţială de tipul de politici de ajustare ale guvernărilor anterioare din anii 2010-2011. Potrivit obligaţiilor asumate faţă de partenerii externi (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială) s-a calculat impactul bugetar care a fost agreat şi prezentat în nota de fundamentare”, conchide MFP.

Cu alte cuvinte, conducerea MFP admite că indexarea va fi de 16,05%, dar a retras de formă proiectul de pe site-ul instituţiei. Cum contribuabilii vor plăti abia de la 1 ianuarie 2013 taxe şi impozite locale majorate, ei trebuie să uite despre acest lucru până la alegerile din 9 decembrie.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.