Modificarea Legilor proprietatii, amanata 9 luni

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a acceptat solicitarea Guvernului de prelungire cu 9 luni a termenului pana la care legile proprietatilor nationalizate (Legii 10/2001, Legii 9/1998, Legii 290/2003 si Legii 393/2006) trebuie modificate. Amintim ca termenul impus de CEDO expira la 12 iulie, iar Guvernul Ungureanu propusese eliminarea restituirii in natura si limitarea la 15% a despagubirilor. De asemenea, plata urma sa fie efectuata esalonat, intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile. Propunerea a fost atacata din toate partile, inclusiv din partea Opozitiei de la acea data, condusa de actualul premier Victor Ponta si de Crin Antonescu. starnit vii dispute

Termenul de modificare a legii proprietatilor nationalizate a fost, astfel, impins pana aproape de inceputul lunii aprilie 2013.

Potrivit ministrului Justitiei, Titus Corlatean, noul Guvern va analiza variantele de modificare a legii, urmand sa initieze in toamna o consultare publica “cu toti actorii implicati, pentru a identifica o solutie care sa raspunda exigentelor CEDO”.

Corlatean este de parere ca trebuie o varianta “care sa asigure o justa depagubire, dar si solutii realiste care sa poata fi suportate de la bugetul de stat.

Numai 11,5% din proprietati retrocedate in natura

Dupa 22 de ani, autoritatile au restituit in natura numai 11,5% din cererile de recuperare a proprietatilor confiscate de comunisti. “Smecherii” sunt in continuare stapani pe ce nu le apartine, iar statul refuza sa le dea inapoi fostilor proprietari ceea ce era al lor, vehiculand in schimb sume fabuloase pe care bugetul nu le-ar putea suporta drept despagubire.

Plata integrala exclusiv prin bani pentru proprietatile nationalizate de comunisti ar insemna un efort bugetar estimat la 70 de miliarde de lei (16 miliarde de euro), din care mai mult de jumatate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile, anunta fostul ministru al Finantelor, Bogdan Dragoi.

La randul sau, fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu a atentionat ca exista la CEDO circa 2.500 de dosare ale romanilor deposedati abuziv in perioada comunista, iar punerea in aplicare a sentintelor va insemna 12% din PIB-ul Romaniei.

Dupa proteste atat din partea chiriasilor, cat si a fostilor proprietari, dar si pentru ca in coalitia la guvernare incepusera dispute pe aceasta tema, MRU a dat inapoi, anuntand ca va incerca o amanare a modificarii legislatiei pana dupa alegerile din toamna.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.