Modificări semnificative pentru ISCTR, la iniţiativa deputatului Lucian Şova

Plenul Camerei Deputaţilor – for decizional – a aprobat astăzi modificări semnificative pentru ISCTR, la iniţiativa deputatului Lucian Şova, secretarul Comisiei de Transporturi şi Infrastructură. Este vorba despre un proiect legislativ depus de acesta în 2013, privind modificarea OG 26/2011 de înfiinţare şi funcţionare a ISCTR, precum şi un amendament depus la OUG 101/2013 referitoare la contribuţiile ARR şi RAR la bugetul ISCTR.  

Pe scurt, în urma modificărilor, ISCTR va fi finanţat integral din bugetul de stat, personalul său va avea statut de funcţionar public, inspectorii cu salarizare similară inspectorilor ANAF, iar contribuţiile ARR şi RAR la bugetul ISCTR au scăzut masiv.

„În decursul celor doi ani, pe baza multor discuţii pe care le-am avut cu reprezentanţii instituţiilor şi transportatorilor, proiectul meu de lege (vezi Raportul – n.r.) a suferit un proces de îmbunătăţire, astfel încât, pe lângă transformarea din statutul de funcţionar contractual în funcţionar public, inspectorii ISCTR capătă acum competenţe de control nu numai la sediile operatorilor de transport, ci şi la centre de distribuţii, centre logistice etc., astfel încât va fi acoperit întreg lanţul comercial – mă refer la expeditori şi beneficiari”, ne-a declarat Lucian Şova.

Alte modificări privesc şcolile de şoferi – procesul de instruire a conducătorilor auto -, precum şi salarizarea personalului ISCTR. „Deşi a fost perceput ca un duşman al veniturilor salariale ale angajaţilor ISCTR, iată că până la urmă viaţa mi-a dat dreptate: la controlul de anul acesta al Curţii de Conturi s-a constatat că salariile inspectorilor erau ilegal stabilite, iar Curtea de Conturi a impus diminuarea drastică a veniturilor salariale – cu 60%, în medie. Prin proiectul de lege aprobat astăzi am menţionat că inspectorii ISCTR vor fi asimilaţi ca şi clasă de salarizare inspectorilor ANAF – în concordanţă cu importanţa muncii lor, aşa că această lege acum îi va ajuta pe cei care lucrează în ISCTR să depăşească standardul de salarizare pe care l-au avut iniţial”, a prrecizat Lucian Şova.

Totodată, printr-un amendament depus de deputatul Lucian Şova la OUG nr. 101/2013 pentru modificarea OG nr. 26/2011, contribuţia ARR la ISCTR a scăzut de la 60% la 20%, iar cea a RAR, de la 20% la 5%, din cuantumul tarifelor încasate pentru serviciile specifice prestate.

„În OUG care a recalibrat procentele de contribuţie ale ARR şi RAR la ISCTR, am introdus un amendament prin care am coborât de la 20 la 5% contribuţia RAR şi la 20% a ARR (iniţial contribuţia era de 60% din veniturile ARR). Din execuţia bugetară făcută în ultimii 3 ani s-a văzut clar că ARR a contribuit doar cu 20% la ISCTR, şi pe baza discuţiilor pe care le-am purtat cu reprezentanţii acestor instituţii, cu toţii au agreeat modificarea acestor procente iar amendamentul s-a aprobat astăzi în plen”, ne-a declarat secretarul Comisiei de Infrastructură şi Transporturi.

Concret, litera b) a articolului 3 din OG 26, are acum următorul cuprins: “b) prin virarea, lunar, de către A.R.R. în contul I.S.C.T.R., în vederea funcţionării acestuia, a unei contribuţii în procent de 20% din cuantumul tarifelor încasate pentru serviciile specifice prestate de către A.R.R. către terţi, cu excepţia tarifelor încasate de către A.R.R. pentru serviciile specifice prestate prin aplicarea prevederilor Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranţei circulaţiei pe infrastructura rutieră, republicată, şi a normelor de aplicare a acesteia, respectiv prin virarea, lunar, de către R.A.R. în contul I.S.C.T.R., în vederea funcţionării acestuia, a unei contribuţii în procent de 5% din cuantumul tarifelor încasate pentru serviciile specifice prestate de către R.A.R. către terţi”.

Membrii Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură au hotărât, cu unanimitate de voturi, să propună plenului Camerei Deputaţilor ambele rapoarte – de adoptare a propunerii legislative, dar şi cel cuprinzând amendamentul propus de Lucian Şova la OUG 101. La dezbaterea propunerii legislative au participat, în calitate de invitaţi, secretarii de stat Ioan Aurel Stanciu şi Marius Humelnicu din partea Ministerului Transporturilor, Ştefan Dorin – directorul general al ISCTR, George Dincă – directorul general al RAR şi Aurelia Surulescu – directorul general al ARR.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.