Moldavia Best: Guvernul trimite sute de operatori de transport direct în faliment!

microbuz-iasiAsociația Transportatorilor de Persoane din Județul Iași (ATPJ) Iași – Moldavia Best – cere Guvernului să consulte “de urgență” patronatele din transporturi înainte de a pune în aplicare Ordonanța de Urgență aprobată miercuri privind decontarea abonamentelor acordate elevilor de către operatorii de transport – “măsură ce va fi, cel mai probabil, atacată prin orice mijloc legal”.

Iată explicațiile oferite de Modavia Best, membră a Federației Operatorilor Români de Transport – FORT Romania, într-un comunicat de presă pe care îl redăm integral: 

“Guvernul trimite sute de operatori de transport direct în faliment!

Abandonul scolar din Romania reflecta, in mod primordial, o organizare proasta a sistemului de invatamant de stat iar sursa acestuia nu se afla in sistemul de decontare al abonamentelor elevilor. Cu atat mai mult cu cat, acum se deconteaza numai abonamentele elevilor care nu au absente.

Ca sa distraga atentia de la acest nivel dezastruos al invatamantului finantat de stat, guvernul ia in brate o analiza facuta de un grup de amatori pe genunchi si alege sa faca pomeni pe spatele companiilor private. Mai mult, din aceasta analiza extrem de „subtire”, observam ca, din 741 de companii luate in calcul, mai mult de o treime (291) sunt practic maturate si trimise, din pixul/farasul unor functionari (care pot fi foarte usor catalogati drept inconstienti) direct in faliment!

Scenariul se repeta si este cunoscut operatorilor de transport fiind similar cazului decontarii transportului altor categorii de persoane defavorizate (pensionari, persoane cu dizabilitati etc.) in care statul uita cu lunile sau, uneori cu anii, sa isi plateasca datoriile.
Amintim guvernului ca autoritatea competenta in domeniul transporturilor, conform legislatiei din Romania, este Ministerul Transporturilor, aceasta institutie fiind singura care poate efectua o analiza a costurilor.

Guvernul nu vrea sa elimine risipa si furtul ci alege sa paseze costurile incompetentei pe spatele altor actori economici printr-o masura care oglindeste o gandire socialista paguboasa. De parca, drumurile judetene de pamant sau piatra, preturile la bilete de 2-3 oei mai mici decat in alte state cu care ne comparam si costurile ridicate (combustibil, RCA, taxe/impozite etc.) nu sunt greutati suficiente in sarcina operatorilor de transport.
ATPJIasi cere Guvernului sa modifice sistemul de decontare a transportului categoriilor defavorizate si sa regandeasca de urgenta intregul pachet legislativ, conform propunerilor patronatelor din transporturi care au aratat cum pot fi ajutate aceste categorii de persoane fara sa se produca pagube imense la bugetul de stat.

Amintim guvernantilor ca orice petic aplicat sacului cu pierderile din acest sistem pagubos de decontare va necesita altele in viitor iar responsabilitatea este a celor care contribuie la aceasta spirala de ineficienta!

Indicam Guvernului sa caute banii pierduti in deconturile facute pe baza contractelor paguboase si ilegale ale unitatilor de invatamant (a se citi directorii unitatilor de invatamant) cu asa-numitii „pirati” ai curselor regulate speciale.

Comunicatul Guvernului consfinteste, din pacate, lipsa de profesionalism, fiindca refuzam sa il punem pe seama vreunei complicitati, chiar si involuntare, la ilegalitatile din transportul de persoane pe trasee regulate speciale.

Amintim profesionistilor aflati vremelnic la putere ca abonamentele de calatorie fac parte din categoria legitimatiilor de calatorie individuale si pot fi emise numai pe traseele de transport regulat. Contractele la care face referire Guvernul se incheie in cazul traseelor/curselor regulate speciale si nu sunt compatibile, din punct de vedere legal, cu emiterea de abonamente! Dar, din pacate, vor prolifera in continuare, chiar si in conditiile emiterii ordonantei de catre Guvern, contribuind la pierderile operatorilor de transport corecti!

Este inadmisibil ca, intr-o economie de piata pe care ne incapatanam sa o consideram functionala, sa se stabileasca tarife maximale ale serviciilor unor companii private fara ca macar sa fie analizat un punct de vedere al acestora!

Solicitam Guvernului ca, de urgenta, sa initieze o runda de consultari cu patronatele din transporturi, inainte de a pune in aplicare o masura ce va fi, cel mai probabil, atacata prin orice mijloc legal”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.