OG 26/2011, modificată: amenzile ISCTR merg integral la bugetul de stat şi numai 20% din încasările ARR se duc la Inspectorat. Cine nu plăteşte amenda, executat silit

Printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată miercuri de Guvern, cuantumul sancțiunilor aplicate de ISCTR va fi vărsat integral la bugetul de stat, în condițiile în care, până acum, 90% mergea la CNADNR şi doar 10% la buget, a anunţat vineri, într-un briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor, Teodora Trandafir. Totodată, procentul plătit din încasările Autorității Rutiere Române (ARR) către ISCTR a fost redus de la 60% la 20%.

Concret, Executivul a modificat art. 3, lit. b) din OG nr. 26/2011 privind înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR). Anunţul a fost făcut sec de Guvern, fără precizări asupra schimbărilor operate. Proiectul legislativ nu a fost supus dezbaterii publice, ci a apărut pe lista actelor normative supuse dezbaterii în ziua de 30 octombrie.

Totodată, ministrul delegat Dan Şova, în subordinea căruia se află CNADNR, nu a anunţat modificările.

Executare silită pentru neplata amenzilor

Potrivit purtătorului de cuvânt al MT, un nou articol introdus în OG 26 prevede că amenzile neîncasate vor fi preluate de Ministerul Finanțelor Publice, ceea ce înseamnă că persoanele fizice și juridice vor putea fi executate silit pentru neplata acestor amenzi.

Trandafir a mai spus şi cât a încasat CNADNR în primele 10 luni din valoarea amenzilor aplicate de ISCTR: ”Vreau să precizez că până acum 10% mergea la bugetul de stat și 90% la CNADNR. Din această sumă, CNADNR a încasat în primele zece luni din 2013 circa 2 milioane de euro”.

Peste 20.000 de controale

Raportul de activitate al ISCTR pe trimestrul I din 2013 relevă că inspectorii instituţiei au efectuat 6.201 controale, dintre care 3.951 în trafic și 2250 la sediul intreprinderilor. În urma lor au fost întocmite 6.645 procese verbale de constatare a contravenţiilor, prin care au fost sancționate 6.864 contravenţii.

Raportul pe trimestrul II relevă că inspectorii ISCTR au efectuat 6.974 controale, dintre care 5.256 în trafic și 1.718 la sediul întreprinderilor. În urma acestor controale au fost întocmite 6.968 procese verbale de constatare a contravenţiilor, prin care au fost sancționate 7.265 contravenţii.

Raportul pe trimestrul III, dat publicităţii în 24 octombrie, arată că au fost efectuate 7.596 controale, dintre care 5.154 în trafic și 2.442 la sediul intreprinderilor. În urma controalelor efectuate, inspectorii ISCTR au întocmit 6.739 procese verbale de constatare a contravenţiilor, prin care au fost sancționate 7.036 contravenţii.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.