Proiect de lege: Dovada plăţii amenzilor rutiere, eliminată. Monitorizare şi comunicare prin sistem electronic

Guvernul a aprobat  astăzi un proiect de lege prin care se stabileşte un mecanism electronic de evidenţă şi comunicare a amenzilor şi a plăţilor acestora, sistem ce va fi utilizat iniţial doar pentru amenzi rutiere, iar datele vor fi accesibile atât autorităţilor, cât şi contribuabililor.

Proiectul de lege, ce va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, instituie, totodată, posibilitatea de plată a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului verbal, în prezent acest termen fiind de 48 de ore.

“Proiectul de lege facilitează plata amenzilor contravenţionale prin instituirea unui mecanism electronic de evidenţă şi comunicare în materia amenzilor contravenţionale, în măsură să permită furnizarea în timp real a datelor despre creanţele datorate, şi anume amenzile, precum şi despre plăţile efectuate”, precizează Executivul, într-un comunicat.

Mecanismul propus va putea fi utilizat în “sistem pilot” pentru amenzile contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule.

Cont unic

Actul normativ mai prevede “constituirea unui cont unic, deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor, asociat bugetelor locale, respectiv bugetului de stat, precum şi obligaţia utilizării seriei de evidenţă unică a procesului verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii”, informează Executivul.

Amintim că Guvernul a eşuat în urmă cu un an şi jumătate – pe vremea ministrului de Interne Radu Stroe care voia amenzi colosale în proiectul de modificare a Codului Rutier – în încercarea de înfiinţare a unui cont unic pentru amenzile de circulaţie.

Titlu de creanţă electronic

Potrivit iniţiativei legislative de acum, “în cadrul mecanismului electronic se va institui un titlu de creanţă electronic, cuprinzând datele din procesul verbal, şi un sistem informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice”.

Achitarea în numerar a amenzilor aplicate prin procese verbale conţinând seria unică de evidenţă se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităţilor administrativ-teritoriale sau la alte entităţi abilitate, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediul persoanei juridice.

Noul sistem va elimina obligativitatea pentru plătitor de a face dovada plăţii către agentul constatator.

Proiectul de act normativ mai conţine o serie de reglementări privitoare la datele înscrise în procesul verbal de contravenţie şi, de asemenea, o serie de modificări şi completări la actele normative conexe, pentru armonizarea legislativă.

Executivul arată că legea va putea fi aplicată şi pentru alte amenzi contravenţionale de către organele din care fac parte agenţii constatatori, pe măsura dezvoltării sistemului informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice şi conectării la acesta.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.