Proiectul legii de restituire a proprietăţilor, mort din faşă

A venit scadenţa la adoptarea unei noi legi a restituirii proprietăţilor, impusă de CEDO, iar proiectul Cabinetului Ponta, analizat în primă lectură la şedinţa de săptămâna trecută şi pentru care premierul vrea pe 19 martie asumarea Guvernului în faţa Legislativului, pare deja blocat. În primul rând, fostul premier, senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu, a depus un proiect pe această temă la Parlament, din partea Forţei Civice, astfel că asumarea nu mai poate fi posibilă. Cel puţin teoretic, pentru că, la 70% majoritate în parlament, USL va face posibil orice, inclusiv să nu ia în considerare iniţiativa legislativă. În al doilea rând, proiectul Executivului Ponta are obiecţii majore chiar din partea PNL, iar Crin Antonescu a anunţat deja că vor fi operate modificări masive. În al treilea rând, proprietarii sunt extrem de nemulţumiţi şi ameninţă cu proteste.

Pe scurt, proiectul de lege elaborat de Executiv prevede că proprietarii caselor naţionalizate ce nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar numai după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor.

Proprietarii cu dosare deja soluţionate de stat vor primi despăgubiri în numerar, în termen de 3 ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale.

Însă liberalii au luat foc. În şedinţa Biroului Politic Național al PNL, Călin Popescu Tăriceanu a arătat că un partid de dreapta nu poate să fie de acord cu o astfel de lege. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat, la finalul şedinţei, că săptămâna viitoare, marţi, se va decide în USL forma finală a proiectului. De ce atunci şi nu până acum, nu se ştie. Cert este că în Guver ar fi trebuit introdus un proiect asumat de ambii copreşedinţi. Or, aici, orin Antonescu nu a fost atent, ori, Ponta a făcut proiectul de capul lui. Cert este că liderul PNL a anunţat că proiectul de lege va suferi modificări faţă de forma actuală.

MRU a blocat asumarea

Însă înainte de toate acestea trebuie spus că, imediat după ce premierul Victor Ponta a anunţat că are pe ţeavă proiectul legii, Mihai-Răzvan Ungureanu s-a şi grăbit să depună în Parlament o iniţiativă legislativă pe această temă, lucru care va bloca asumarea Guvernului.

Pe scurt, MRU vrea altceva decât în perioada când era prim-ministru, şi anume:

  • obligativitatea restituirii în natură a unor imobile sau a plăţii în integralitate
  • alegerea de către persoana îndreptăţită a uneia dintre variante – restituirea în natură sau despăgubire
  • stabilirea unor termene precise pentru persoane îndrepăţite şi pentru autorităţile implicate în procesul de restituire, cu sancţiuni în cazul nerespectării termenelor
  • obligativitatea respectării principiului transparenţei – garanţia modului corect şi onest în care urmează să se acorde despăgubirea, precum şi respectarea principiului echităţii.

„În felul acesta, ne achităm de una dintre cele mai mari obligaţii ale clasei politice româneşti, care nu a fost capabilă să emită o legislaţie consistentă în materie. În 20 de ani au fost elaborate zece proiecte legislative care vizează acordarea de despăgubiri, transformând procesul într-un haos”, a insistat Ungureanu.

El a mai spus că pe 7 martie s-a încheiat ultimul termen oferit de CEDO pentru închegarea unei legislaţii în domeniu. „Este o datorie veche pe care am încercat să o rezolv şi când eram prim-ministru, dar nu am avut timp. Această prorogare cu un an ar fi trebuit să dea ocazia guvernelor care au urmat să întocmească legislaţia”, a adăugat MRU.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a arătat şi el că, prin depunerea proiectului de lege al lui MRU, asumarea Executivului nu poate avea loc. „Odată depus acest proiect la Parlament, asumarea răspunderii nu se mai poate face pe aceeaşi temă până nu se parcurge procedura completă pentru proiectul pe care noi l-am depus. Pentru a mai putea face ceva în aceată direcţie şi majoritatea va trebui să accepte celeritatea dezbaterii proiectului pe care noi l-am depus”, a explicat Rădulescu. El a invocat în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale.

Proprietarii iau foc

Criticile Asociaţiilor de Proprietari pe proiectul Guvernului nu au întârziat să apară. Iată-le, enumerate pe scurt:

• Licitaţiile cu puncte vor fi generatoare de corupţie şi vor duce la creşterea valorii unor imobile, în dauna foştilor proprietari.

• Evaluarea imobilelor este făcută conform grilei de notari din 2013, dar implementarea legii va dura 18 ani.

• Nu este respectat principiul acoperirii juste şi integrale a prejudiciului după standardul internaţional de evaluare.

• Durata prevăzută de lege pentru soluţionarea problemei proprietăţii este imensă: 18 ani.

• Forma actuală a proiectului de lege este ambiguă, interpretabilă şi foloseşte formulări neclare.

• Creşte birocraţia prin instituţiile create şi documentele ce trebuie prezentate, din nou.

• O serie de prevederi sunt neconstituţionale pentru că acte intrate în circuitul civil, şi care produc efecte juridice, pot fi anulate de diverse instituţii ale statului.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.