Salariile din sistemul sanitar, majorate cu 25%

Guvernul a aprobat astăzi, prin Ordonanţă de urgenţă, majorarea cu 25% a salariilor din sistemul sanitar (circa 200.000), începând de la 1 octombrie.

“Măsura a fost luată de Guvern în scopul creşterii motivării personalului din sistemul public sanitar şi, implicit, a stopării migraţiei cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate”, precizează Guvernul într-un comunicat.

Prin actul normativ se majorează cu acelaşi procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

De aceste creşteri salariale va beneficia personalul din:

– unităţile sanitare publice cu şi fără paturi,

– centrele de diagnostic şi tratament,

– centrele medicale,

– centrele de sănătate,

– centrele de sănătate multifuncţionale,

– unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie,

– personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităţilor penitenciare,

– personalul din reţeaua de medicină şcolară,

– asistenţă medicală comunitară,

– alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază şi personalul din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.

“Pe cale de consecinţă, se majorează cu acelaşi procent, respectiv de la 3.100 de lei la 3.875 de lei, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcţie de care se acordă bursa de rezidenţiat. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenţi de a beneficia şi după majorarea salarială decisă astăzi de bursa de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei”, precizează Executivul.

Totodată, medicii rezidenţi vor fi incluşi în categoria tinerilor specialişti din sănătate care pot beneficia de închirierea unei locuinţe ANL.

“Astfel, alături de tinerii specialişti din învăţământ, şi cei din sănătate, inclusiv medicii rezidenţi, care au până la 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuinţe ANL, pot primi repartiţii în cel mult 3ani de la implinirea acestei vârstel. Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate sunt proprietate privată a statului”, arată Guvernu.

Aceste locuinţe sunt administrate de primării.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.