UPDATE! Supraacciza la carburanţi DISPARE, cu tot cu reducerea de 20% a accizelor. Codul Fiscal, aprobat. DOCUMENT

Camera Deputaţilor – for decizional – a decis astăzi eliminarea de la 1 ianuarie 2016 a accizei suplimentare de 7 eurocenţi (fără TVA) la litrul de motorină şi benzină, impusă de Guvern anul trecut la 1 aprilie.

Însă tot rămâne o veste proastă pentru şoferi: reducerea cu până la 20% a accizei generale la motorină şi benzină, prevăzută în proiectul noului Cod Fiscal aprobat de Guvern la 25 martie, a fost eliminată în 27 aprilie de Senat – prima Cameră sesizată -, iar deputaţii nu revenit asupra deciziei.

UPDATE ora 15.35: Noul Cod Fiscal a fost aprobat de plenul Camerei Deputaţilor, cu 306 voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Totodată, TVA a fost redus de la 24% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2016.

Odată cu supraacciza, a fost eliminată şi taxa pe stâlp, dar nu şi dividendele, care au rămas la 5% aşa cum a decis Senatul.

Au fost majorate însă taxele locale pentru autovehiculele de peste 12 tone, astfel (vezi Art. 470, Calculul impozitului, pag 932 din Raportul asupra Legii Codului Fiscal):

cod fiscal cod fiscal taxe locale camioane 1

cod fiscal taxe locale camioane

După aproape 2 ani se revine la situaţia din martie 2014

Camera Deputaţilor – for decizional – a eliminat din proiectul noului Cod Fiscal supraacciza de 7 eurocenţi la litrul de carburanţi dar a menţinut decizia Senatului de a nu reduce cu până la 20% accizele la carburanţi începând cu 1 ianuarie 2016.

Parlamentul nu le face, aşadar, vreo concesie şoferilor, ci îi readuce, practic, începând de anul viitor, la situaţia din marie 2014, înainte de impunerea accizei suplimentare.

Până la 1 ianuarie 2016 însă, benzinăriile vor putea mări preţurile la pompă. Deja de două săptămâni acest lucru se întâmplă – la fel ca în fiecare vară, când perioada vacanţelor  aduce, în mod firesc, mărirea consumului de carburanţi, dar nefiresc, scumpirea benzinei şi motorinei.

Gestul “revoluţionar” de a elimina taxa pe stâlp reprezintă, de asemenea, o corecţie a Guvernului după 2 ani de la introducerea acestui bir.

Lucian Şova, susţinătorul eliminării supraaccizei

Anunţul privind renunţarea la supraacciză a fost făcut deputatul Lucian Şova, secretar al Comisiei de Transporturi şi Infrastructură, susţinător al eliminării acestui bir.

“Am avut studiu cu privire capacitatea statului de a administra acest sistem şi am constzatat că această capacitate a fost ineficientă”, a argumentat Lucian Şova (foto) astăzi la ora 11.30,  la emisiunea “Casa Poporului” de la Realitatea TV.

Întrebat cum comentează rezervele pe care le-a arătat Comisia Europeană faţă de relaxarea măsurilor fiscale în noul Cod Fiscal – printre care reducerea TVA general de la 24% la 19%, în loc de 20%, cum prevăzuse Guvernul în proiectul de lege, începând cu 1 ianuarie 2016 -, deputatul Lucian Şova a răspuns:

“Comisia Europeană trebuie să ne explice cum au avut grija Greciei, cum au avut grija Spaniei. Până una-alta, luăm decizia (de eliminare a supraaccizei – n.r.) în urma unei analize asupra capacităţii statului de a administra acest sistem”.

Magda SEVERIN 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.