Tăriceanu, obligat de CCR să dea hotărâre de Senat pentru Șova

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis astăzi, cu majoritate de voturi, sesizarea șefului CSM și a constatat că există conflict de natură constituțională între autorități, urmând ca Senatul să redacteze hotărârea referitoare la cererea de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

”Senatul are obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința plenului din 25 martie prin care atestă rezultatul votului cu privire la cererea de încuviințare a arestării senatorului Dan-Coman Șova, de a comunica hotărârea autorităților publice competente și de a o publica în Monitorul Oficial al României. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum și Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Senatului României”, se arată în comunicatul CCR.

Curtea Constituțională a respins însă, cu unanimitate de voturi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis, Curtea, constatând că nu există un conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – PÎCCJ și CSM, pe de o parte, și Parlament, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, generat de omisiunea Camerei Deputaților și a Senatului de a modifica dispozițiile art.24 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, respectiv dispozițiile art.173 din Regulamentul Senatului.

De asemenea, CCR a respins contestația PNL ca devenită inadmisibilă, sesizarea de neconstituționalitate având ca obiect dispozițiile art. 173 din Regulamentul Senatului.

Statului parlamentarilor, modificat pe fugă

Parlamentul s-a grăbit ieri, cu o zi înainte de decizia CCR, să modifice Statutul deputatului și senatorului astfel încât hotărâriledin plenul Camerei Deputaților și Senatului să se adopte cu majoritatea parlamentarilor prezenți la vot și nu a celor în funcție, așa cum președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a considerat că trebuie procedat în cazul lui Șova, pentru a-l salva de arest.

Vădit enervat de subiect, Tăriceanu susține că Parlamentul nu este “un ghișeu de înregistrare a cererilor” primite din Justiție.

“Parlamentul are un drept suveran legat de încuviințarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor. Prin urmare, atunci când este solicitat, el nu trebuie să răspundă automat, ca la un simplu ghișeu de înregistrare a cererii, printr-un aviz favorabil. Poate să dea aviz favorabil sau poate să nu dea aviz favorabil, după ce analizează fiecare caz în parte”, a declarat el astăzi, la RFI.

Respectarea legii, cu de-a sila

Tăriceanu a sperat până în ultima clipă că va scăpa din „afacerea Șova” fără să semneze niciun document pentru rezultatul ilegal al votului din Senat, însă acum se vede nevoit să respecte decizia CCR.

Amintim că Senatul NU a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova deoarece nu s-a întrunit votul majorităţii senatorilor în funcție, însă Constituția prevede că majoritatea se formează din numărul parlamentarilor prezenți în plen, iar la votul pentru Șova au fost prezenți numai 151 de senatori din totalul de 168.

Tăriceanu: Nu reluăm votul pentru Şova

Pentru salvarea de arest a lui Dan Șova, Tăriceanu merge până la capăt: “Nu avem cum să mai dăm un vot în cazul domnului Șova, votul dat a fost unul perfect legal”, a spus el astăzi la RFI.

”Bineînțeles, n-are cum să fie repetat și legea nu acționează retroactiv. În cazul în care legea pe care Parlamentul a votat-o ieri (privind modificarea Statutului deputatului și senatorului – n.r.) va fi promulgată de președinte, ținând cont că președintele are un termen de 20 de zile pentru promulgare, după aceea, dacă el o va promulga, sigur că intră în vigoare și solicitările viitoare vor putea să fie judecate, să spunem așa, și decise cu majoritatea simplă a parlamentarilor”, a completat el.

Indiferent de ce se va întâmpla cu punerea în acord a regulamentelor Parlamentului cu Constituția, Șova va rămâne scăpat de reținere și arest, cerere a DNA făcută Senatului după ce a constatat că acesta a falsificat facturi și a distrus hear-disk-urile calculatoarelorde la casa de avocatură „Șova și Asociații”, ce reprezentau probe din dosarul în care este cercetat pentru 3 contracte ilegale de consultanță acordate complexurilor energetice Rovinari și Turceni.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.