Votul prin corespondenţă, aprobat doar pentru alegerile parlamentare

Camera Deputaţilor – for decizional – a aprobat astăzi, cu 257 de voturi “pentru”, 12 abțineri și 30 de voturi “împotrivă”, Legea votului prin corespondenţă, dar care se va aplica numai la alegerile parlamentare din 2015, nu şi la prezidenţiale şi europarlamentare, așa cum era prevăzut în proiectul inițial adoptat de Senat. 

Totodată, cei care doresc să voteze prin corespondenţă nu au posibilitatea de a se înscrie online; ei trebuie să se înscrie prin poştă sau la ambasade şi consulate.

Președintele Comisiei de cod electoral, Gabriel Vlase, a spus că legea va fi, de fapt, un proiect-pilot, urmând ca, “în funcție de ce se întâmplă în toamna anului viitor, când vor fi alegeri la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat”, să se aplice acest vot și pentru alte tipuri de alegeri.

Divulgarea secretului votului poate intra sub sancțiunea legii penale, la fel și exercitarea votului în numele altei persoane.

Români cu domiciliul în străinătate nu se puteau înscrie pur şi simplu în Registrul electoral online. Ei trebuie să depună personal sau prin poştă o cerere scrisă, datată și semnată, la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reședință. La cerere trebuie anexată o copie a pașaportului cu mențiunea statului de domiciliu, respectiv o copie a actului de identitate.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.