Zegrean, CCR: „Constituția primează”. Tăriceanu crede că scapă dacă n-a dat hotărâre în Senat pe votul pentru Șova

Curtea Constituţională a României (CCR) poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Parlamentului, astfel că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, crede zadarnic că va mușamaliza în acest fel decizia ilegală de ieri privind salvarea lui Dan Șova de la reținere și arestare – și că el, în calitate de al doilea om în stat, va scăpa basma curată.

CCR va lua în dezbatere, așadar, o posibilă sesizare a faptului că votul Senatului nu a fost urmat de emiterea unei hotărâri publicate în Monitorul Oficial – cum este legal -, rămânând doar procesul verbal de numărare a voturilor prin care s-a constatat respingerea cererii DNA.

Deznodământul este ușor de anticipat și în cazul rezultatului votului de ieri. Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a fost asaltat astăzi de jurnaliștii cu întrebarea dacă Regulamentul Senatului e mai „tare” ca legea fundamentală, iar el a arătat că „textul Constituţiei prevalează în faţa celorlalte legi”.

“Şi pentru faptul că nu există o hotărâre poate fi sesizată Curtea. (…) Nu pot să spun dacă este o încălcare sau nu, pentru că am înţeles că vor să vină la noi să ne întrebe şi, dacă vă spun acum, veniţi apoi şi spuneţi că m-am antepronunţat”, a răspuns el astăzi insistențelor ziariștilor.

Augustin Zegrean a precizat că există mai multe variante prin care Curtea Constituţională poate fi sesizată în caz că nu există o hotărâre a Parlamentului, însă el nu poate să dea consultanţă în materie constituţională: “Scrie în lege că nu am voie să dau consultanţă”.

Majoritate după interes

Senatul a votat ieri, cu 79 de opţiuni “pentru”, 67 “contra” și 5 abțineri încuviinţarea arestării preventive a lui Dan Şova, acuzat de 3 fapte de corupție.

Potrivit anunţului oficial făcut în plen în urma numărătorii voturilor, Senatul NU a încuviinţat arestarea preventivă a lui Dan Şova deoarece nu s-a întrunit votul majorităţii senatorilor în funcție.

Însă Constituția prevede că majoritatea se formează din numărul parlamentarilor prezenți în plen, iar la votul pentru Șova au fost prezenți numai 151 de senatori din totalul de 168.

Articolul 76, alin. 1, din Constituţia României: “Legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei camere”.

Alin. 2: “Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră”.

Conducerea Senatului invocă însă, pentru a justifica lipsa voturilor necesare ridicării imunităţii lui Dan Şova, prevederile Art. 24 din Legea 96/2006 privind Statutul senatorilor şi deputaţilor, conform căruia “Camera hotărăşte asupra cererii (de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului – n.r.), cu votul secret al majorităţii membrilor săi”.

Art. 24 din Legea 96/2006 contrazice însă Art. 76, alin. 1 şi 2, din Constituţia României.

APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în privința acestui aspect.

PNL, depășit

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus senin că „votul nu a fost contestat de nimeni în plenul Senatului”. El s-a referit la faptul că membrii Opoziției – în special ai PNL, care au votat cu bilele la vedere – nu au reacționat în niciun fel la anunțarea rezultatului votului.

De altfel, Tăriceanu a mai spus că, în cursul dezbaterilor care au avut loc în plen, a făcut referire foarte clară şi explicită că plenul se raportează la Legea 96/2006, articolul 24, alineatul 4, care prevede că “în această situaţie, în care se cere încuviinţarea reţinerii şi arestării, este nevoie de majoritatea votului senatorilor”.

PNL a anunțat abia după ședința de plen a Senatului că vrea să atace la CCR decizia Senatului de respingere a cererii DNA pentru încuviinţarea arestării lui Dan Şova.

Iohannis și Băsescu, critici pe Facebook

Președintele Klaus Iohannis, aflat cu soția la aniversarea principesei Margareta, ce s-a sărbătorit la Palatul Peleș, a criticat, într-un mesaj postat pe Facebook la ora 18.00, decizia Senatului.

Ulterior, fostul șef al statului, Traian Băsescu, a scris și el că Tăriceanu a făcut „un grav abuz în serviciu, încălcând Constituţia României şi decizii anterioare ale CCR”. ”Această slugă a lui Victor Viorel Ponta trebuie să ajungă urgent în faţa justiţiei”, a adăugat el.

Băsescu: E un truc, se consideră că “nu s-a votat” 

Aseară, într-o intervenţie telefonică la B1 TV, Traian Băsescu a adus explicații: „În cazul lui Tăriceanu ar trebui formulată o plângere penală pentru abuz în serviciu. Nici nu va fi emisă o hotărâre a Senatului în acest caz, deoarece s-a considerat că “nu s-a votat”, astfel că PNL nu va avea ce să atace la Curtea Constituţională”.

“Acesta este trucul: pentru că nu s-a votat, nu avem hotărâre. Dacă Tăriceanu a considerat că nu s-a votat, nu există un motiv să emiţi o hotărâre şi, atunci, nu avem hotărâre. E un truc. Domnii liberali nu or să aibă ce să atace, că nu va fi hotărâre”, a precizat Băsescu.

Protest la București

Aseară au protestat în București, la fântâna de la Universitate, circa 200 de persoane față de votul Senatului împotriva arestării lui Dan Șova și a începerii urmăririi penale a lui Varujan Vosganian.

Oamenii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au venit cu cartoane inscripționate cu următoarele mesaje, pe care le-au și scandat: „DNA să vină să vă ia! Şova + Vosganian”, „Eu nu Șovăiesc”, ”Nu fugi de tribunal, Parlament penal!”, „DNA curăță politica!”, „Parlament penal, marș la Tribunal!”, „Hoții!”, „Vrem dreptate!”, „Fără imunitate!”,„Dan ş-o va lua!”.

Tot ieri, ambasadele SUA, Olandei și Marii Britanii, precum și Comisia europeană și-au exprimat îngrijorarea față de blocarea în Parlament a cererilor justiției.

CSM ”îngrijorat”

Mai rapid ca în alte dăți, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și-a exprimat astăzi „îngrijorarea față de recentele situații apărute în Parlamentul României prin care a fost blocat sau îngreunat actul de justiție”.

“Consiliul subliniază că toți cetățenii, indiferent de funcția ocupată, sunt egali în fața legii și susține că principiul separației puterilor în stat trebuie respectat, în primul rând, de reprezentanții celor trei puteri: legislativă, executivă și judecătorească. Imunitatea parlamentarilor și a membrilor sau a foștilor membri ai Guvernului nu trebuie să conducă la imposibilitatea desfășurării procedurilor judiciare și a înfăptuirii actului de justiție, acestea fiind exclusiv de competența organelor judiciare”, a declarat Bogdan Gabor, vicepreședintele CSM.

“CSM reamintește opinia exprimată de Comisia de la Veneția conform căreia respectarea independenței autorităților judiciare este o condiție indispensabilă pentru o democrație stabilă bazată pe supremația legii”, a adăugat el.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.