Absorbție 76,69% pentru programele operaționale 2007-2013

comisia-europeana1Ministerul Fondurilor Europene (MFE) precizează că rata de absorbție curentă pentru programele operaționale 2007-2013 este în prezent de 76,69%, iar procentul rambursărilor de la Comisia Europeană este 71,76%.

Iată comunicatul MFE:

“Date fiind cifrele apărute în mass-media în urma publicării Raportului privind activitatea din primele 100 de zile de mandat guvernamental al ministrului Cristian Ghinea, publicat în data de 22 august 2016, pentru o mai bună înţelegere a termenilor, Ministerul Fondurilor Europene face următoarele clarificări:

  • Rata de absorbţie curentă reprezintă raportul dintre valoarea tuturor declaraţiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene până în prezent (incluzând atât declaraţiile deja rambursate de CE, cât şi cele care sunt în analiză la Comisie) şi alocarea totală UE aferentă perioadei de programare 2007-2013.
  • Rata efectivă de absorbţie reprezintă raportul dintre valoarea sumelor efectiv rambursate de CE României şi alocarea totală UE aferentă programelor operaţionale.
  • Rata sumelor încasate de la CE reprezintă raportul dintre valoarea totală a sumelor rambursate de CE, precum şi a avansului încasat de la CE pentru perioada de programare 2007-2013 şi alocarea totală UE aferentă programelor operaţionale”, se arată în comunicatul MFP.

Referitor la stadiul absorbției, MFE utilizează în mod tradițional, în comunicarea publică, nivelul valoric și procentual al ratei de absorbție curente. De exemplu, și în raportarea Guvernului anterior se făcea publică rata de absorbție curentă (53,12% la data de 31 martie 2015) și nu cea efectivă (48,91%).

Conform Raportului privind activitatea din primele 100 de zile de mandat guvernamental al ministrului Cristian Ghinea, publicat în data de 22 august 2016, rata absorbției fondurilor europene a ajuns la aproape 1% pe noul cadru financiar 2014-2020, “fantomaticul 0%” fiind un mit.

Guvernul de atunci nu a început acreditarea din 2014 cum ar fi trebuit să o facă. Singura AM (Autoritate de Management n.r) desemnată este cea de Dezvoltare Rurală (AM PNDR). Acolo au și început rambursările. Astfel, în luna mai, după doi ani și jumătate de la startul perioadei de programare actuală, au venit primele rambursări, în valoare de 57 milioane de euro. Pe 8 august, Comisia Europeană a mai acceptat pentru rambursare încă 231 milioane de euro aferente PNDR. Așadar, rata de absorbție (rambursare) a fondurilor europene în România a ajuns la aproape 1 %. Fantomaticul 0% este un mit, după ce rambursările au început în mai 2016.

Raportul mai spune că rezultatele liniilor de finanțare lansate în 2016 se vor reflecta abia peste câțiva ani în procentul de absorbție.

Acesta este mersul lucrurilor, acesta este ritmul în relația cu Comisia Europeană. Politicienii amestecă lucrurile când vorbesc despre ‘absorbție’, cu intenția clară de a manipula — inunda spațiul public cu cifre false. În ceea ce privește fondurile aferente programării financiare anterioare, Guvernul Cioloș a reușit să crească rata de absorbție curentă de la 58,67% (totalul între 2007 și 2015) la 76,69%.

În 2016 au intrat în țară 2,9 miliarde de euro. (…) Absorbția fondurilor europene din actuala etapă de programare este, în prezent, mai degrabă o temă de manipulare politică decât o preocupare necesară.

Lansarea ghidurilor și cererile de proiecte sunt cele care contează în această fază. Iar Guvernul Cioloș a lansat ghiduri pentru 13 miliarde de euro – pentru autostrăzi, termoficare, reducerea abandonului școlar, combaterea sărăciei, antreprenoriat, siguranță rutieră, economie social, etc. Suma reprezintă 47% din toate fondurile structurale 2014 – 2020 – chiar mai mult dacă includem și dezvoltarea rurală’, arată raportul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.