Consiliul Concurenţei investighează piaţa asigurărilor

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare din România (UNSAR), cele 25 de societăţi de asigurare membre UNSAR şi de către alţi asigurători.

“Investigaţia are ca obiect un posibil schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între concurenţii de pe piaţa serviciilor de asigurare”, precizează Consiliul Concurenţei, într-un comunicat.

Investigaţia a fost declanşată din oficiu iar autoritatea de concurenţă a efectuat inspecţii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm şi ale unor societăţi de asigurare membre UNSAR.

Documentele ridicate de inspectori se află în analiza Consiliului Concurenţei.

“Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate”, precizează autoritatea de concurenţă.

UNSAR reuneşte 25 de asigurători, dintre care 21 de membri cu drepturi depline şi 4 membri asociaţi.

Plângeri din partea ASSAI şi COTAR

În ianuarie, SC Auto Car & Trucks Technology SRL a atacat la Curtea de Apel Bucureşti noua normă RCA  emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Norma nr. 23/2014 a stârnit imense nemulţumiri printre transportatori şi service-uri auto, inclusiv proteste în stradă organizate de  COTAR şi ASSAI, care au depus plângeri la Parlament, dar şi la Consiliul Concurenţei, privind scumpirea excesivă a poliţelor RCA şi “cacealmaua ASF”.

ASF a afirmat că nu poate interveni asupra societăţilor de asigurare în limitarea tarifelor practicate la vânzarea poliţelor, fapt ce dă naştere unor diferenţe de preţuri între preţul RCA pentru acelaşi şofer/vehicul, invocând că este o piaţă liberă.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.