Guvernul Ponta nu mai mareste salariul minim la 850 lei, dar va modifica legislatia muncii

Promisiunea lui Victor Ponta la tribuna Parlamentului privind majorarea salariului minim la 850 de lei anul acesta nu mai figureaza in Programul de guvernare inaintat Camerei Deputatilor joi seara. Documentul prevede insa “reanalizarea acordului tripartit privind evolutia salariului minim brut pentru 2012- 2016”, precum si modificari legislative in domeniu: a Legii uceniciei, a Legii muncii zilierilor, a Legii Dialogului Social, a Codului Muncii si a Legii salarizarii unice pentru salariatii bugetari.

Potrivit Programului de guvernare 2012, “in vederea cresterii ratei ocuparii atat in cadrul grupurilor defavorizate si a somerilor de lunga durata si in special a tinerilor sunt avute in vedere: pomovarea unui program prioritar cu partenerii sociali pentru pastrarea si cresterea numarului locurilor de munca, modificarea Legii Dialogului Social – prin crearea unui grup de lucru tripartit si deblocarea activitatii CES, reanalizarea Codului Muncii si a Legii salarizarii unice pentru salariatii bugetari, promovarea legii internship-ului si modificarea Legii uceniciei si a Legii muncii zilierilor”.

Salarii intregi si CAS returnat la pensii, din vara

Vestea buna este insa ca bugetarii isi vor primi restul din salariile taiate in 2010, iar pensionarii – CAS de 5,5% retinut din 2011 din pensiile peste 740 de lei. Acest lucru va fi posibil din vara, printr-o rectificare bugetara. Initial, Victor Ponta a spus, joi, ca “nici Guvernul Boc, nici Guvernul Ungureanu nu au lasat bani pentru salarii si pensii”, dar apoi si-a nuantat declaratia, afirmand ca “exista bani”.

Florin Georgescu, vicepremierul si ministrul de Finante, a declarat dupa finalizarea Programului de guvernare ca reintregirea salariilor bugetarilor si returnarea banilor incasati ilegal de stat de la pensionari prin plata CAS reprezinta „dorinta” Guvernului, dar dupa negocierile cu FMI se va vedea si „putinta”.

La insistentele jurnalistilor, Georgescu a precizat: „Toate aceste intrebari vor avea raspuns dupa ce incepem si derulam si finalizam negocierile cu FMI. Aceasta este dorinta noastra, ceea ce negociem trebuie sa reprezinta si putinta ulterioara . Speram ca dupa negocieri sa rezulte o solutie intr-adevar satisfacatoare si multumitoare si pentru populatie si pentru noi”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.