Guvernul va sesiza DNA asupra unor “posibile fapte de natură penală” la RATB

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) asupra unor posibile fapte de natură penală identificate de Corpul de Control al prim-ministrului Victor Ponta în activitatea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) din perioada 2010-2012. Verificările au fost efectuate la solicitarea transmisă în noiembrie anul trecut de primarul general Sorin Oprescu. În Raportul de control dat, duminică, publicităţii, se arată, printre altele, că reprezentanţii RATB au acoperit din perioada cercetată pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Printre posibilele aspecte de natură penală constatate se numără fapta reprezentanţilor RATB de a exercita “în mod defectuos” atribuţiile ce le reveneau în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie şi ai conducerii executive, în perioada 2010-2012, respectiv de a aproba ca acoperirea pierderilor în valoare totală de 12.154.069,80 lei, generate de efectuarea unor cheltuieli, să se facă din fondurile destinate efectuării serviciului comunitar de utilităţi publice (respectiv desfăşurarea activităţii de transport public local subvenţionat de municipiul Bucureşti), având ca urmare schimbarea destinaţiei acestor fonduri.

Potrivit sintezei Raportului de control, aceste aspecte pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii de deturnare de fonduri în formă agravantă.

Asocierea cu Astra Vagoane Arad, fără ok-ul CGMB

Fosta conducere (adică dir. gen. Adrian Criţ, n.r.) este acuzată că a încheiat în februarie 2011 un contract de asociere cu SC Astra Vagoane SA fără să ceară acceptul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Mai mult, a realizat un studiu de piaţă “formal”, în 2010, şi a trimis scrisori de intenţie către mai mulţi producători de tramvaie, dar nu a aşteptat răspunsul lor, încheind asocierea “în mod netransparent”. De atunci, în Uzina RATB din Str. Grozovici 2-4 se construiesc tramvaie Bucur deşi unitatea se află în proprietatea municipalităţii Bucureştiului şi nu a RATB, astfel că s-a încălcat dreptul de folosinţă, întrucât nu s-a cerut acceptul CGMB.

Totodată, Primăria Sectorului 2 a reclamat la 7.05 2012 că la Uzina RATB s-au efectuat lucrări de construcţii în cadrul asocierii Regiei cu Astra Arad fără respectarea Legii 50/1991.

De asemenea, la nivelul Regiei “nu au fost evaluate şi reevaluate terenurile din proprietate publică a mun. Bucureşti asupra cărora RATB avea drept de administrare, fiind astfel încălcat Art. 7 din Legea nr. 82/1991 a contabilităţii, coroborat cu pct. 16 din Ordinul 2861/2009 al ministrului Finanţelor”.

Corpul de Control al prim-ministrului Ponta nu l-a uitat nici pe cel care i-a succedat în funcţie lui Adrian Criţ (numit şef la AMTB de fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, şi demis în iunie 2012 de ministrul de atunci Ovidiu Silaghi), şi anume Viorel Popescu, director general al Regiei din octombrie 2011 şi revocat din funcţie la 4 septembrie 2012, imediat după instalarea noului CGMB, majoritar USL.

Anvelope achiziţionate fără publicarea anunţului de intenţie

Lui Popescu i se reproşează că a achiziţionat anvelope pentru autobuze şi troleibuze, în iunie-iulie 2012, prin negociere directă fără publicarea prealabilă a unui anunţ de intenţie. Nu se precizează însă, în Raportul de control, câte anvelope au fost cumpărate şi cât a costat contractul. Tot el a dispus înfiinţarea funcţiei de preşedinte al Asociaţiei sportive a RATB, la nivel de birou, şi a decis ocuparea ei de liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Ionescu Mircea. Nu în ultimul rând, a încheiat un teren de 640 mp în incinta Bazei Floreasca, cu încălcarea Art. 30 din Legea nr. 15/1990, drept pentru care se crede că a săvârşit fapta de tentativă la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Printre alte posibile aspecte de natură penală se înscrie şi faptul că, în anii 2010 şi 2011, RATB a înregistrat ca rezultat financiar “profit contabil 0”, după ce Regia a solicitat şi primit subvenţii din bugetul local pentru acoperirea în întregime a diferenţei dintre totalul cheltuielilor efectuate (inclusiv cele aferente unor activităţi secundare, precum şi cele aferente protocolului) şi totalul veniturilor efectiv încasate.

Venituri scăzute, dar şi preţuri neschimbate din 2008 la bilete

Subvenţia pentru acoperirea diferenţei de tarif a reprezentat principala sursă de finanţare a RATB, informează sinteza raportului. Amintim că preţul biletului RATB este nemodificat din februarie 2008, iar ambele conduceri ale Regiei au solicitat fostului CGMB (majoritar PDL) aprobarea unor majorări, dar nu au fost luate în considerare.

“Nivelul veniturilor realizate de RATB din vânzarea titlurilor de călătorie a fost foarte scăzut în raport cu subvenţiile solicitate şi alocate din bugetul local. Astfel, în anul 2010, veniturile din vânzarea titlurilor de călătorie au reprezentat 18,25% din veniturile totale ale Regiei, iar în anul 2011 18,23% din veniturile totale”, se mai menţionează în document.

6 stilouri cu peniţă de aur

Pe de altă parte, conform Raportului, în perioada 2010-2012, în evidenţele contabile ale RATB au fost înregistrate cheltuieli de protocol în cuantum de 450.967 lei, din care 299.119,88 lei reprezintă cheltuieli cu produse de la cantină, produse de patiserie, băuturi şi cafea, furnizate de către această structură către conducerea RATB.

“În anul 2010, la ‘alte cheltuieli de protocol’ a fost înregistrată suma de 10.530,08 lei, inclusiv TVA, reprezentând contravaloarea unui număr de 6 stilouri cu peniţă de aur şi platină (1 bucată ‘stilou cu piston sau patron Mont Blanc Frederic Chopin Platinium M145P’, la preţul de 1.718,55 lei, fără TVA şi cinci bucăţi ‘stilou cu patron Mont Blanc Starwalker Resine Line M25600/8481’ la preţul de 1.354,69 lei, fără TVA). Aceste produse au fost achiziţionate în scopul predării membrilor Consiliului de administraţie al Regiei”, precizează sinteza Raportului de control.

Pierderi la cantină şi bufete

Documentul mai indică faptul că în perioada 2010-2012, RATB a înregistrat pierderi în sumă totală de 4.748.257,34 lei din activităţi secundare desfăşurate de următoarele structuri: cantina şi bufete din incintă, pierdere 3.607.418,65 lei, Casa de odihnă Predeal 751.393,69 lei, Asociaţia sportivă, pierdere 389.445 lei.

Sunt enumerate, în total, 11 fapte care ar putea fi de natură penală, astfel că Raportul va fi transmis Direcţiei Naţionale Anticorupţie, primarului General Sorin Oprescu, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi Curţii de Conturi.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.